Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 15 sep 2016

Onderzoek: spelen met Barbie kan meisjes onzeker maken

Spelen met Barbie is voor kleine kinderen, als we nieuw onderzoek moeten geloven, niet zonder gevolgen. Kinderen ontwikkelen zo namelijk op jonge leeftijd al struggles met hun eigen uiterlijk.

Zij zouden volgens onderzoekers daarbij later gevoeliger zijn voor het krijgen van een eetstoornis dan kinderen die geen Barbie-collectie hebben.

[source id=”attachment_116753″ align=”none”][/source]

Onderzoeker Kathleen Keller van de Pennsylvania State University bestudeerde het effect van Barbies dunne taille op de mindset van jonge kinderen. Daar kwam uit dat meisjes tussen zes en acht jaar oud, die maar drie minuutjes met (de normale) Barbie speelden, onzekerder over hun eigen lijf waren dan de kinderen die met wat ‘voller’ gebouwde poppen speelden.

LEES OOK: Deze Barbie heeft gewone proporties, striae en nog veel meer! >

Het ideale lichaam

Kathleen: ‘In elk groepje meisjes dat werd onderzocht, is gevraagd hoe het ideale lichaam er volgens hen uiziet. Elk kind beschreef het lichaam van de pop waarmee ze zojuist gespeeld hadden. Dit kan suggereren dat ze op latere leeftijd hun best gaan doen om zelf dat ideale lichaam te krijgen. En dat kan nare gevolgen hebben.’

Deze is voor de papa’s! 18 tips voor vaders van meisjes >

sciencedirect.com

Reageer op artikel:
Onderzoek: spelen met Barbie kan meisjes onzeker maken
Sluiten