Redactie
Redactie Kids 19 mei 2016

Stem van moeder opvallend goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein

Vraag je je ook weleens af of je tegen de muur staat te praten of dat je kinderen Oost-Indisch doof zijn wanneer je geen reactie krijgt? Eerlijk gezegd hebben ze gewoon geen zin om te luisteren. Want je stem herkennen ze zeker wel, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Sterker nog, kinderen zijn veel meer bezig met de stem van hun eigen moeder, dan met vreemde stemmen van andere moeders of vrouwen. Wat best logisch is, natuurlijk.

Experiment

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford lieten 24 kinderen van 7 tot en met 12 jaar de stem van hun eigen moeder horen terwijl in de tussentijd hun hersenactiviteit werd gemeten. Geen ellenlange verhalen, maar drie niet bestaande woorden ingesproken door de moeders in kwestie. Wat bleek? Bepaalde hersendelen die te maken hebben met geluid, gezichtsherkenning, emoties en sociale prikkels werden gestimuleerd.

Daarna lieten ze de kinderen een vreemde vrouwenstem horen, waar de hersendelen dus amper tot niet op reageerden. Hoofdonderzoeker psychiatrie en gedragswetenschappen Daniel Abrams op Phys.org: ‘Veel van onze sociale en emotionele processen leren we aan door te luisteren naar de stem van onze moeder. Maar we wisten niet dat de stem van de moeder zoveel verschillende delen in de hersenen activeert en stimuleert.’

Communicatievaardigheden

In een eerder onderzoek kwam al naar voren dat een baby een sterke voorkeur heeft voor de stem van de moeder: een kindje van nog geen dag oud zoog harder op z’n speen toen hij de stem van zijn moeder hoorde, dan wanneer hij de stem van een vreemde vrouw hoorde. Maar nu is dus voor het eerst vastgesteld dat de voorkeur te maken heeft met de hersenen en dat er meerdere hersengebieden actief worden tijdens het horen van de stem van de eigen moeder.

Belangrijker nog: hoe sterker de verbinding is tussen de hersengebieden die geactiveerd worden door de stem van de moeder, hoe beter de sociale communicatievaardigheden zich (kunnen) ontwikkelen. Het onderzoeksteam wil de belangrijke uitslagen in de toekomst meer gaan gebruiken om verder onderzoek te doen naar kinderen met communicatiestoornissen of een vorm van autisme.

Ben jij verrast door deze uitkomst? Meepraten kan hier!

Horen en luisteren is NIET hetzelfde, knoop dat in je oren!

Reageer op artikel:
Stem van moeder opvallend goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein
Sluiten