Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 27 okt 2017

Onderzoek: moeders geven meer geld uit aan dochters, vaders meer aan zoons (en dit is waarom)

Als ouder probeer je je kinderen zo gelijk mogelijk te behandelen, omdat je evenveel van ze houdt. Toch blijkt uit onderzoek dat ouders een lichte voorkeur hebben voor een van hun kinderen.

Voorkeur

Daar is helemaal niks mis mee, want dit wordt volgens onderzoekers bepaald door de natuur. Vaders zouden een voorkeur hebben voor hun zoon en moeders voor hun dochter. Nou ja, als je het in centen uitdrukt. Want uit onderzoek blijkt in elk geval dat vaders meer geld aan hun zoon besteden en moeders meer geld aan hun dochter.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Rutgers University in de vorm van vier verschillende experimenten. Volgens Kristina Durante, een van de hoofdonderzoekers, komt dit doordat vrouwen zich beter kunnen identificeren met hun dochters en vaders ditzelfde kunnen met hun zoons. Hoewel ook vaak het tegendeel is bewezen, namelijk dat volgens ander onderzoek ouders een lichte voorkeur hebben voor hun eerste kind en dat vaders meer aandacht hebben voor hun dochter.

Vaders en zoons, moeders en dochters

Voor het onderzoek zijn in totaal 250 volwassenen onderzocht, die niet allemaal kinderen hebben. Zij kregen hypothetisch 50 dollar, die zij – eveneens hypothetisch – aan een van hun kinderen mochten uitgeven, als ze die zouden hebben. Opvallend was dat 62 procent van de mannen dit geld aan hun zoons wilden geven en 71 procent van de vrouwen dit geld liever aan een dochter kwijt wilden.

LEES OOK: Onderzoek: oudere vaders hebben slimmere zoons

Nog meer onderzoek

Oke, zou je denken, maar deze mensen hebben zelf geen kinderen, dus hoe kunnen ze dit dan zeggen? Daar hebben de onderzoekers rekening mee gehouden. Aan het tweede experiment deden namelijk 52 ouders mee. Onderzoekers vroegen hen dat als ze een cadeau mochten weggeven, aan welk kind ze dit dan zouden willen geven: hun zoon of hun dochter. De ruime meerderheid van de moeders (76 procent) koos in dit geval hun dochter en 87 procent van de vaders koos hun zoon.

Daarnaast ondervroegen de onderzoekers 470 volwassenen (met en zonder kinderen) en ook hier kwamen ze erachter dat mannen in het algemeen liever hun geld uitgeven aan hun zoon en dat vrouwen liever hun dochter verwennen. Volgens Kristina komt dit doordat ouders zichzelf terugzien in hun kinderen. Als allerlaatste hebben ze nog 195 Amerikaanse ouders en 217 Indiase ouders onderzocht en vroegen ze aan welk kind ze liever 25 dollar zouden uitgeven. De ouders uit beiden landen hadden hierbij een voorkeur voor het kind van hetzelfde geslacht als zij zelf.

Nuances

Opvallend was ook dat wanneer de mannen de financiele zaken thuis regelden, dat hun zonen hier voordeel uithaalden. Wanneer vrouwen de financien regelen, geven zij meer geld uit aan hun dochter. Side note is wel dat de onderzoekers niet specifiek hebben gekeken naar hoe veel kinderen de ouders hadden en in welke volgorde deze kinderen zijn geboren. dit vraagt dus om nog meer onderzoek, ondanks dat ze al aardig grondig te werk zijn gegaan.

9 x zo groot is de invloed van vaders op de toekomst van hun dochter(s)

Fatherly

Reageer op artikel:
Onderzoek: moeders geven meer geld uit aan dochters, vaders meer aan zoons (en dit is waarom)
Sluiten