Onderzoek: Voor het eerst in járen voelen we ons minder ontevreden over ons lichaam

We leven in een tijdperk waar de sixpacks, superfoods en selfies je op sociale media om de oren vliegen en daar worden we soms behoorlijk onzeker van. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat wij vrouwen tevredener dan ooit met ons lichaam zijn.

Onderzoekers hebben gegevens van de afgelopen 31 jaar geanalyseerd en het blijkt dat vrouwen, die vaker onzeker over hun lichaam zijn dan mannen, hun lichaam nu meer accepteren zoals het is. Bryan Karazsia, analyseerde samen met zijn collega’s 250 studies en vroegen tussen 1981 en 2012 aan 100.228 mensen hoe zij zich voelden over hun lichaam, vooral gekeken naar hun gewicht.

Size zero

Ze ondervonden dat vrouwen consequent onzekerder over hun lichaam waren dan mannen, maar dat dit de laatste jaren van het onderzoek geleidelijk afnam. Mannen daarentegen denken door de jaren heen redelijk hetzelfde over hun body. Dat valt volgens Bryan te verklaren doordat de media voor hen geen überslank ideaal neerzetten. Het schoonheidsideaal voor vrouwen daarentegen is nog vaak size zero, waar zij zich sneller geneigd zijn aan te spiegelen. Karazsia: ‘De laatste twee decennia is er meer aandacht voor body acceptance en zijn er meer publieke figuren in strijd met het ‘ideaal’ om slank te zijn.’

Vaak last van eetbuien? Dit zegt je foodcraving over je lichaam!

Reageer op artikel:
Onderzoek: Voor het eerst in járen voelen we ons minder ontevreden over ons lichaam
Sluiten