Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind 3 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: wij vrouwen zijn betere leiders dan mannen

Dat er relatief weinig vrouwen aan de top van bedrijven staan of managementfuncties bekleden, is te betreuren, en het is zeker ook een gemis voor het bedrijf zelf. Uit een breed onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen beter leiding kunnen geven dan mannen. Move over, men.

Het onderzoek is gedaan door Professor Øyvind L. Martinsen van de Norwegian Business School, en was geheel gericht op de leidinggevende capaciteiten van de in totaal drieduizend deelnemers. Hij onderzocht drieduizend mannelijke en vrouwelijke managers en kwam tot de conclusie dat mannen nog veel van vrouwen kunnen leren. Martinsen onderzocht alle eigenschappen die nodig zijn voor een succesvolle manager of andere leidinggevende functies binnen een bedrijf, en verdeelde die in verschillende categorieën.

Socialer en bemoedigender

Martinsen ondervond dat de vrouwen die hij onderzocht op een breed gebied geschikter waren voor een leidinggevende rol. Ze waren bijvoorbeeld beter in het nemen van initiatief, konden helderder communiceren, waren opener en innovatiever. Ook waren ze een stuk socialer, bemoedigender naar andere mensen toe en waren beter in het stellen van doelen. Zowel voor zichzelf als voor anderen. ‘Voor bedrijven is het belangrijk om klanten aan te trekken, en zo veel mogelijk winst te maken. Dat kunnen ze het beste met de skills die de meeste vrouwen uit mijn onderzoek hebben’, aldus Martinsen himself.

LEES OOK: Waarom zijn er nog altijd te weinig vrouwen aan de top?

Hoe zit het met de Nederlandse vrouwen?

In ons land vinden we volgens dezelfde Werkmonitor massaal dat er een tekort is aan vrouwelijke topwerknemers. Bijna tachtig procent van de 810 deelnemers aan de Werkmonitor vindt dat een vrouw aan het roer voor meer diversiteit zorgt, en meer zachtheid aan het bedrijf zou toevoegen.

Dat er in Nederland nog steeds meer mannen aan de top van bedrijven staan, heeft volgens de Randstad Werkmonitor vooral te maken met de beeldvorming van vrouwen. Zo denken de meeste werknemers dat bij vrouwen hun emotionele gevoeligheid hen in de weg zou staan. Ook is er volgens hen sprake van een vicieuze cirkel. Mannen zouden namelijk eerder mannen aannemen dan dat ze vrouwen aan zouden nemen.

Hoe denken vrouwen daar zelf over?

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen niet meteen zitten te wachten op een top- of managementfunctie binnen een bedrijf. Zo werken vrouwen vaak parttime, en denkt 49 procent dat dit hen in de weg zal staan. Eigenlijk nergens voor nodig, want het gros van de Nederlandse bedrijven zegt dit niet als een probleem te zien.

Ben jij enig kind óf de oudste thuis? Dan verdien jij het meeste geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Werken 2.0Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: wij vrouwen zijn betere leiders dan mannen
Sluiten