Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body april 5, 2016

Onderzoek: Wat is ‘normaal’ als het gaat over seks na de zwangerschap?

Het blijft een hot topic: seks na de zwangerschap. Je hebt vast wel van het zes-weken-advies van de verloskundige gehoord, maar even heel eerlijk wie begeeft zich binnen die grens?! Als wij bij onszelf en vriendinnen informeren krijgen we hele andere geluiden en cijfers terug (drie maanden, of eigenlijk soms wel ietsje meer). Hoe het nu echt zit met onze eerste keer nadat je een kind hebt gekregen, dat zochten Ierse onderzoekers uit.

Volgens de onderzoekers van het MAMMI-onderzoekscentrum in Ierland is het beeld dat je na zes weken weer ‘in het zadel kunt klimmen’ verkeerd en legt het bij sommige moeders teveel druk op. En bij vaders verwachtingen…

Want de realiteit is:

– Het aantal vrouwen dat aangaf na een zwangerschap last pijn en last te hebben tijdens de penetratie was praktisch verdubbeld, van 23 procent vòòr de zwangerschap tot 44 procent bij 3 maanden na de zwangerschap.

– 54 procent van de vrouwen had 1 tot 2 keer per week seks voor de zwangerschap, dit cijfer daalde naar 41 procent 12 maanden na de bevalling.

– Het aantal vrouwen dat maar 1 tot 2 keer per maand seks had, nam 14 procent toe, tot 51 procent een jaar na de bevalling.

– De helft van de vrouwen was ‘erg tevreden’ met haar seksleven voordat er een kleine op komst was. 12 maanden na de geboorte van de baby kon nog maar een kwart van de vrouwen dit zeggen. De cijfers achter ‘gematigd tevreden’ namen toe van 35 procent naar 43 procent in het jaar na de bevalling. Ouch (en dat kun je tweeledig uitleggen).

– Een vergelijkbare studie met 1507 Australische first-time moeders laat zien dat 45 procent van de vrouwen die een keizersnede onderging na 6 weken weer seks had. 32 procent van de vrouwen die werden ingeknipt en 35 procent van de vrouwen die uitscheurden hadden na 6 weken weer seks.

Jij een uitzondering op de regel? Nee dus!

Kortom: je bent niet de uitzondering op de regel! Uiteindelijk zijn er maar weinig vrouwen die na 6 weken al meteen hun man het bed in sleuren duiken voor een potje stomende post baby seks. Meer dan een kwart (26 procent) van de vrouwen was 3 tot 4 maanden na de bevalling pas weer seksueel actief.

Om over de psychische kant van het verhaal nog maar te zwijgen! Hallo, weet je hoe vermoeiend zo’n kersverse baby is? En natuurlijk ben je onzeker over de gesteldheid daaronder en de rest van je lichaam.

Het is niet gek dat jonge moeders hét moment van weer seks hebben doodeng vinden.

Hoe zit het bij de Famme lezeressen. Doe anoniem mee aan de poll en kom te weten wat het werkelijke Nederlandse cijfer is onder moeders in Nederland:

Vind jij deze cijfers verrassend? Heb jij lang gewacht met seks na de bevalling? Praat mee op onze Facebook-pagina >

Trouwens: dit vertelt niemand je over seks na de geboorte van je kind >

Reageer op artikel:
Onderzoek: Wat is ‘normaal’ als het gaat over seks na de zwangerschap?
Sluiten