Janne Vogel
Janne Vogel Kids 4 apr 2018

Waarom iedere ouder de oppas zou moeten informeren over wiegendood

Als ouder van een pasgeboren baby heb je je waarschijnlijk behoorlijk verdiept in het voorkomen van wiegendood. Jouw kleintje zal niets overkomen. Je krijgt vrijwel overal info over het onderwerp en het is voor jou een hot topic. Maar dat is het niet voor iedereen, blijkt uit nieuw onderzoek.

De kans is erg groot dat je vriendelijke buurvrouw of de oppas helemaal niet zoveel weet over veilig slapen. Laat staan over het voorkomen van zoiets als wiegendood.

Wiegendood

Uit het onderzoek blijkt dat vrienden, familie en dat leuke buurmeisje dat weleens op je kleintje past vrijwel niets weten over het verschijnsel. En dat terwijl het de nummer één doodsoorzaak is bij kinderen onder een jaar oud.
Het onderzoek verdiepte zich in 10.000 gevallen van wiegendood en focuste zich later op de 1.375 gevallen waarin er geen ouder thuis was. Wat blijkt? Vaders en moeders weten het best wat ze moeten doen om wiegendood te voorkomen en moeten hun oppas hierover informeren.

LEES OOK: Deze 10 dingen die onze ouders vroeger deden, zouden we nu nooooooit meer doen

Resultaten

Familieleden en vrienden lieten de baby’s op gevaarlijkere plekken slapen. Bijvoorbeeld in het bed van de ouders, op de bank of op plekken met veel dekens en speelgoed. Daarnaast legde meer dan 70 procent van de professionele oppassers de baby in het wiegje en deed maar 49,1 procent van de ‘amateur’-oppassers dit. En dan nog iets: meer dan vijftig procent van de kinderverzorgers legde de baby op hun rug, terwijl ook dit aantal bij de niet-professionals aanzienlijk lager lag.

Educatie

Heftig. Maar er is goed nieuws: dit probleem is hartstikke makkelijk te verhelpen. Ouders moeten hun oppas simpelweg een lesje geven over wiegendood en hoe te handelen. Je kunt er niet vanuit gaan dat de persoon die op je baby let zelf weet wat het beste is. Ook de mensen van wie je verwacht dat ze het weten hoeven het niet per se te kunnen. Neem bijvoorbeeld je oma: misschien op veel vlakken een voorbeeld voor je, maar de richtlijnen zijn sinds haar tijd alweer heel drastisch veranderd. Moraal van het verhaal: educatie! Geef je oppas een spoedcursus voor je hem of haar achter laat met jouw baby. Wanneer je babysitter op de hoogte is, zit het goed.

Scary Mommy

Reageer op artikel:
Waarom iedere ouder de oppas zou moeten informeren over wiegendood
Sluiten