Onderzoek wijst uit: vrouwen zijn toch écht het sterke geslacht

In de eeuwige discussie over wie het nu precies aflegt tegen wie, hoeven we nu niet langer meer te gissen. De vrouw is wel degelijk het sterke geslacht. Dat heeft een Amerikaanse onderzoeker bewezen. Fijn dat de wetenschap er nu ook achter is, want dat wisten wij natuurlijk al lang. So long, mannen!

Vrouwen zijn sterker

Wij zijn het sterkste geslacht. Deze fijne uitkomst hebben we allemaal te danken aan internationaal ageing expert Steven Austad, wetenschapper aan de universiteit van Alabama. De man heeft zich tientallen jaren gestort op verschillende onderzoeken naar het ouder worden van de mens. Hoe meer hij er over las, hoe duidelijker het werd: vrouwen zijn sterker dan mannen. Niet in spierkracht, wel als het gaat om langer lever. In die zin zijn we betere overlevers.

Oudste mens is vaak vrouw

Als we kijken naar de geschiedenis van oudste mensen ter wereld, zijn de meeste vrouw. Uit een grootschalig onderzoek van de Gerontology Research Group, een organisatie die wereldwijd onderzoek doet naar veroudering van de mens, blijkt dat er vandaag de dag 43 mensen op aarde leven die de leeftijd van 110 jaar zijn gepasseerd. Guess what? 42 van hen is vrouw.

LEES OOK: Heerlijk herkenbaar: deze illustraties vatten ons vrouwenleven perfect samen

Mannen sneller ziek

Volgens verschillende wetenschappers leven vrouwen langer, omdat ze voor het nageslacht moeten zorgen. Zodra die kinderen er eenmaal zijn, kunnen mannen rustig wegvallen; hun biologisch nut is dan ‘uitgewerkt’. Daarnaast zijn mannen in de afgelopen tientallen jaren steeds vatbaarder geworden voor infectieziekten, en is dat een veelvoorkomende doodsoorzaak. Ook zijn zij gevoeliger voor hart- en vaatziekten, plus een hoge bloeddruk.

Vanaf de geboorte

Niet alleen op latere leeftijd is er een groot verschil tussen de kracht van mannen en vrouwen, uit onderzoek blijkt dat meisjes al sterker zijn zodra ze geboren zijn. Van zieke kinderen die exact dezelfde zorg krijgen, heeft een meisje tien procent meer overlevingskans dan een jongetje. Onderzoekers van de universiteit van Adelaide komt dit omdat de stoffen in de placenta invloed hebben op het geslacht van de baby. Zo zouden meisjes een sterker immuunsysteem ontwikkelen dan jongetjes.

In the end kunnen we volgens onderzoeker Steven niet alles herleiden naar medische redenen. Mannen zijn een stuk roekelozer, worden minder tegengehouden door gevaar, doen vaak risicovoller werk en eten over het algemeen ongezonder. Vrouwen zijn alerter op hun gezondheid en gaan sneller naar de dokter als ze denken dat hen iets mankeert.

Pure kracht

Als het om lichamelijke kracht gaat, leggen we het wel af tegen mannen. Zij zijn dubbel zo sterk als vrouwen en gemiddeld vijftien centimeter langer. Leuk en aardig allemaal, maar volgens de research van Steven leven vrouwen gemiddeld vijf tot zes jaar langer dan mannen. Hij beschrijft vrouwen als robuuste, sterke wezens vol pure kracht. ‘Vrouwen putten hun kracht uit emotie en intellect.’

Wij vrouwen zijn niet alleen sterker dan mannen, we zijn ook nog eens betere leiders

the Guardian

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: vrouwen zijn toch écht het sterke geslacht
Sluiten