Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Mind 11 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek wijst uit: zwangerschaps alzheimer bestaat echt

Als je denkt dat je na de bevalling weer jezelf wordt heb ik nieuws voor je, het wordt NOOIT meer zoals het was. Knappe koppen bewijzen dat vrouwen na de bevalling trager reageren en dat slaapgebrek als grootste veroorzaker van ‘onbenullig gedrag’ wordt gezien.

Voordat ik voor het eerst zwanger was had ik wel eens een wattig hoofd maar dat was meestal na een avond flink doorhalen. Of als ik de griep had. Maar buiten die momenten om was ik fris en fruitig tussen mijn oren. En ik was zo naïef om te denken dat dat voor altijd zo zou zijn. Dat is niet zo besef ik als ik voor de zoveelste keer mijn sleutels kwijt ben. Maar er is een duidelijke oorzaak voor de onbenulligheden van ‘ons moeders’. Onderzoek wijst uit dat zwangerschaps alzheimer echt bestaat.

Hoe komt dat dan?

Veel experts wijten de wattigheid aan de hormonale piek na een bevalling maar uit een onderzoek van de universiteit van Alabama (USA) blijkt dat slaaptekort een veel grotere veroorzaker is. 50% van de vrouwen had 18 weken na de bevalling nog altijd last van aan slaapgebrek gerelateerde wattigheid. Dit had niet zozeer te maken met de kwantiteit van slapen als wel met de kwaliteit ervan. Met name de onderbrekingen van de diepe slaap zijn killing voor een lekker fris koppie overdag.

Accepteren dat je niet alles kunt onthouden

Hoe lang duurt dat dan?

In bovengenoemd onderzoek zijn moeders 18 weken gevolgd na de bevalling. Echter, dit zegt niet dat de wattigheid na die 18 weken verdwijnt. Absoluut niet zelfs. Negen maanden op en negen maanden af wordt niet voor niets geroepen door onze eigen moeders. Toch wijst een potje googelen uit dat heel veel moeders nooit meer helemaal de oude worden.

Wat doe je er dan aan?

Niet zo veel. If you don’t like it, change it. If you can’t change it accept it. We zullen dus moeten accepteren dat het is zoals het is. Je kunt natuurlijk jezelf wel een beetje helpen door een noteboekje bij de hand te houden waarin je al je ‘niet-vergeten’ notities schrijft. Door weer eens ouderwets op je handen te schrijven dat je eieren mee moet nemen uit de winkel (wist je dat eieren heel goed zijn voor je brein?) of door jezelf mailtjes te sturen met dingen die je belangrijk vindt. Zoals; de jam berg je op in de koelkast en niet in de oven. Maar ook: het wachtwoord van je computer is: vergeetjewachtwoordnietstommedoos!

En geef jezelf een schouderklopje.

Want er is wellicht een gedeelte van je brein verloren gegaan, er is ook een prachtig nieuw gedeelte opgebloeid. Namelijk het gedeelte waarin alle overgave zit waarmee je je kind opvoedt, beschermt en rustig maakt diep in die waardevolle nacht. De liefde die juist op die momenten naar boven borrelt maakt alle slaaptekorten goed toch? En ik wilde nog iets echt heel zinnigs zeggen over dit onderwerp maar dat ben ik even vergeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: zwangerschaps alzheimer bestaat echt
Sluiten