Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 15 mrt 2017

Onderzoek: op deze manieren willen je kinderen dus wel groente eten

Is het bij jullie aan tafel ook elke avond weer raak als je bij het onderwerp ‘groente’ bent beland? Meerdere onderzoeken bewijzen dat het ook anders kan. Het enige wat je er voor nodig hebt is een hele, héle grote portie geduld, met een flinke bak doorzettingsvermogen on the side.

Volgens een interessant artikel van The Salt zijn het niet de groenten zelf die een probleem zijn voor kinderen, maar is er vaak een onderliggend probleempje. Of eerder een uitdaging. Volgens Sujata Gupta, auteur van het artikel, beweren veel onderzoeken dat als je je kind maar zo vaak mogelijk bepaalde etenswaren (zoals groenten) voorhoudt, hij of zij ze vanzelf gaat eten. Klinkt logisch, maar het is niet de enige oplossing.

Een sticker voor de boontjes

Volgens psycholoog Lucy Cooke bestaat er nog een theorie. Ze deed voor de universiteit van Londen onderzoek naar het eetgedrag van kinderen thuis en op school en kwam op een manier die (opletten!) een stuk minder geduld vereist, maar toch effectief is. Volgens Cooke kun je kinderen het beste heel kleine hoeveelheden van een bepaald soort groente voorschotelen en als ze dit opeten, ze daar een beloning voor geven. Dat kan een sticker zijn, maar ook iets anders kleins. Als je dit herhaalt, eten die kinderen drie maanden later een stuk meer van wat je ze voorschotelt dan kinderen die niet beloond worden voor hun goede eetgedrag.

LEES OOK: Wat? Hoeveel groente is goed voor ons?

Belangrijk is te allen tijde dat je de porties wel echt klein houdt. En als je kind de voorgeschotelde groenten niet opeet, is het ook van cruciaal belang dat je daar niet boos om wordt. Volgens Cooke zullen kinderen op die manier groenten minder met stresssituaties en ‘moeten’ associëren. Daardoor wordt het opeten ervan een minder groot ding dan wanneer je knetterboos wordt als je kind zijn of haar groente niet opeet.

Spelen met de spruitjes

Omdat alle theorieën welkom zijn, willen we die van Helen Coulthard je ook niet onthouden. De psycholoog aan de Montford University in Engeland zegt namelijk dat het wel degelijk helpt als je je kind niet zo laat focussen op de smaak van de groenten. Volgens haar is het key als je groenten niet mysterieus en spannend maakt, maar het gewoon neerlegt voor kinderen en ze er zelfs mee laat spelen. ‘Laat het ze voelen, pletten en er bekend mee worden. Kinderen gaan het dan vanzelf in hun mond stoppen om te proeven.’

Deze drie theorieën bij elkaar leveren dus wellicht een interessante combinatie op. Alles wat je te doen staat is een kleine hoeveelheid groente serveren en je kinderen daar lekker hun gang mee laten gaan. Dat wordt investeren in een grondzeil voor onder de tafel, in case of rondvliegende spruitjes.

Knagen maar! Met deze groenten en fruit eet je je tanden stralend wit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: op deze manieren willen je kinderen dus wel groente eten
Sluiten