Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Door een paar simpele veranderingen in woordgebruik, verandert jouw koppige peuter in een ware helper!

Als je kind het woordje ‘nee’ eenmaal heeft ontdekt, hoor je dat maar al te vaak. ‘Kom je mama gezellig helpen om de taart te versieren?’. Je raadt het antwoord al. Voor kleine minimensen die de wereld nog vol aan het ontdekken zijn, lijkt dit wel het enige antwoord.

Hoewel er vast genoeg redenen zijn voor je koppige kleine om niet te willen helpen, kan een veranderingen in je taal al wonderen verrichten, zo blijkt.

Het onderzoek

Volgens de oprichter van The Foster Care Institute (Dr. John Degarno) moeten ouders een taal gebruiken die bemoedigend en opwekkend is. Het helpt ook om magische woorden te gebruiken, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van San Diego. De resultaten uit het onderzoek lieten zien dat kinderen veel meer interesse hadden om hun ouders te helpen wanneer de ouders zelfstandige naamwoorden gebruikten in plaats van werkwoorden. En dat kun je al makkelijk toepassen. Vraag je kind bijvoorbeeld om vandaag je ‘helper’ te zijn in plaats van de bekende woorden: ‘Kom je me even helpen?’. Kinderen zijn dus eerder geneigd om te helpen wanneer het overeenkomt met een gecreëerd zelfbeeld.

Experimenten

Er werden twee experimenten gedaan, in beide experimenten ontdekten de onderzoekers dat door te verwijzen naar het helpen met een zelfstandig naamwoord (‘helper’) in plaats van een werkwoord (‘helpen’) de kinderen sneller geneigd waren speelgoed of iets anders boeiends opzij te zetten om te komen helpen. Deze resultaten suggereren dat jonge kinderen al bezig zijn – of in ieder geval op een bepaald niveau al denken aan – wat voor soort persoon ze zijn. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen kunnen denken dat bepaalde gedragingen relevanter voor hun identiteit zijn dan anderen,  door de woorden die je kiest. Als je het bijvoorbeeld over je kind hebt en zegt dat hij een ‘zwemmer’ is, en over zijn muzikale kwaliteiten praat met woorden als ‘hij speelt gitaar’, kan je kind zwemmen belangrijker vinden dan gitaar spelen. Puur door de woorden die je kiest.

Wist je ook dat het belangrijk is om je kind de échte woorden voor de intieme zone te leren? Dit is de reden. 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Door een paar simpele veranderingen in woordgebruik, verandert jouw koppige peuter in een ware helper!
Sluiten