Onderzoek: mannen struggelen evenveel met hun work-life balance als vrouwen

Als we de stereotypen mogen geloven, zouden vrouwen meer moeite hebben met een goede balans in werk en privé. Gooi dat vooroordeel maar lekker over boord, want daar is dus helemaal niks van waar. Volgens nieuwe onderzoeksresultaten zouden mannen namelijk net zoveel struggelen met de balans in hun work-life balance als vrouwen.

Verstoorde work-life balance

Als je een gezin hebt en je drukke baan ook veel van je aandacht vraagt, kan dat nog wel eens flink botsen. Je zou graag de leukste, liefste en meest betrokken moeder willen zijn als je thuis bent, maar soms kun je het gewoon niet helpen dat je energielevel niet meer op te krikken is. En dat kan aan je gaan vreten, wat voor een verstoorde balans tussen werk en privé kan zorgen.

Wereldwijd onderzoek

Volgens onderzoek hebben niet alleen vrouwen hier last van, maar komt het net zo vaak voor bij mannen. Om tot deze conclusie te komen hebben onderzoekers van de universiteit van Georgia verschillende meta-data van andere onderzoeken naast elkaar gelegd en die met elkaar vergeleken. Ze hebben er een aantal jaar over gedaan om 350 wereldwijde studies te onderzoeken, waar in totaal ruim 250 duizend mensen spreekwoordelijk voor binnenstebuiten gekeerd zijn.

Stigma

Het is eigenlijk best gek dat we denken dat vrouwen een meer verstoorde balans tussen werk en privé zouden hebben dan mannen. Volgens onderzoeker Kirsten Shockley komt dit omdat dit onderwerp vaak door verschillende media zo gepresenteerd wordt, waardoor er een stigma rondom het thema in het leven wordt geroepen.

Mannen voelen zich minder snel schuldig over hun afwezigheid in het gezin

Ook komt het volgens haar doordat vrouwen dit soort dingen met elkaar bespreken. ‘Als de ene vrouw van de andere hoort dat ze het moeilijk vindt om haar gezin en haar werk evenveel aandacht te geven en de ander zich daarin herkent, creëer je daar een generaliserend beeld bij. Vooral omdat mannen dit vaak niet met elkaar en hun partner bespreken.’

LEES OOK: 9 dingen die je nooit tegen je baas moet zeggen

Traditioneel

Ook zou het volgens de onderzoeksresultaten kunnen dat mannen en vrouwen de (verstoorde) balans tussen werk en privé als even erg ervaren, maar er op een totaal andere manier mee omgaan waardoor het bij beiden een andere plek in hun leven inneemt. Kirsten: ‘Omdat een vader traditioneel gezien de kostwinner van het gezin is, zullen zij zich minder snel schuldig voelen als ze minder vaak thuis zijn.’

Imagoschade

Volgens Kirsten zouden mannen minder graag over hun thuissituatie praten en de bijbehorende problemen dan vrouwen. Ook uit de onderzoeksresultaten van verschillende studies blijkt dat mannen opener over dit soort zaken praten als ze dit anoniem doen, dan dat ze met naam en toenaam aan het onderzoek deelnamen. ‘Ik denk dat dit te verklaren is doordat mannen bang zijn om imagoschade op te lopen als ze eerlijk over hun gevoelens praten.’

De onderzoeken die de wetenschappers hebben geanalyseerd variëren van publicatiedatum, waardoor ze duidelijk konden opmaken dat mannen de laatste jaren steeds vaker de primaire verzorger zijn binnen een gezin met jonge kinderen en ook meer tijd steken in huishoudelijke taken en de opvoeding. Vrouwen spannen wel nog steeds de kroon: zij dragen het vaakst de verantwoordelijkheid voor deze twee zaken.

Zó bereik je dus de ideale balans tussen werk en privé

Daily Mail

Reageer op artikel:
Onderzoek: mannen struggelen evenveel met hun work-life balance als vrouwen
Sluiten