Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 17 jun 2017
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek zegt: de kleur van je ogen verraadt hoeveel alcohol je drinkt

Heb jij bruine ogen en je beste vriendin blauwe ogen of andersom? Dan is er een kans dat één van jullie op een borrel meer drinkt dan de ander. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kleur van je ogen invloed heeft op je drankgebruik.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Vermont. De onderzoekers keken naar het verband tussen de oogkleur en de invloed hiervan op de alcoholinname. Ze testten hiervoor 1263 mensen met een alcoholprobleem en zagen opvallende resultaten bij mensen met een bepaalde oogkleur.

Kleur ogen

Wat blijkt? Mensen met blauwe, groene of grijzige ogen hebben het meeste kans een drankprobleem te ontwikkelen. Goed nieuws voor iedereen met bruine ogen: deze groep was het kleinst. Mensen met blauwe ogen komen er het slechtst van af; deze groep heeft volgens de resultaten het meeste kans op een drankprobleem.

LEES OOK: 7 merkwaardige weetjes over mensen met blauwe ogen

Genen

Maar hoe komt dit verband er dan precies? Volgens de onderzoekers hebben de genen die de kleur van je ogen bepalen, hetzelfde chromosoom als de genen die overmatig alcoholgebruik bepalen. Hierdoor zijn deze twee genen direct aan elkaar te linken.

Aanvullend onderzoek

Om er precies achter te komen hoe groot de invloed is, is er meer onderzoek nodig. Wetenschapper Dawei Li: ‘Er zijn nog veel meer factoren die bepalen of iemand een drankprobleem ontwikkelt. Het is complex omdat er veel genen zijn en ook veel triggers van buitenaf, die hieraan kunnen bijdragen.’

Het onderzoek is natuurlijk gebaseerd op de resultaten bij mensen met een alcoholverslaving. Maar wanneer ben je verslaafd? Nou, volgens de cijfers van het Trimbos instituut mag je niet meer dan een glas per dag. Dat gaat dus al vrij snel. Wij zijn in ieder geval benieuwd of er uit de volgende onderzoeken ook naar voren komt wat het verband is bij de oogkleur van gelegenheidsdrinkers. Gelukkig, het staat dus nog niet helemaal in steen dat je, als je blauwe ogen hebt, alle biertjes en wijntjes voortaan moet gaan vermijden.

Dit maakt mensen met groene ogen zo bijzonder en speciaal..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Universiteit van Vermont

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: de kleur van je ogen verraadt hoeveel alcohol je drinkt
Sluiten