Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 1 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: zoveel impact heeft jouw gedrag op je dochters zelfbeeld

Niet de mensen in haar Instagram timeline, niet haar vriendinnen, niet haar vriend, maar haar moeder heeft het meeste invloed op hoe dochters naar hun lichaam kijken. Dat heeft Leslie Sim, directeur van de Amerikaanse Mayo Clinic onderzocht.

Het is niets nieuws dat een moeder een enorme invloed heeft op hoe haar dochter naar haar eigen lichaam kijkt. Maar dat zij daar de allermééste invloed op heeft, is nieuw. En wat voor zelfbeeld een dochter heeft, heeft alles te maken met welke relatie haar moeder heeft met eten, sporten en diëten.

Het kleinste woordje is groot genoeg

Die invloed heeft aan de ene kant te maken met hoe de moeder zich gedraagt, maar ook hoe zij haar dochter opvoedt en welke woorden zij gebruikt. Zelfs het kleinste woordje kan bijvoorbeeld een enorme impact hebben op haar dochter. Als je bijvoorbeeld als moeder zijnde zelf dat ene kleine stukje vel op je buik standaard ‘moddervet’ noemt, zal je dochter ook extra kritisch naar zichzelf kijken in de spiegel.

Van jezelf houden

Natuurlijk dragen moeders niet alleen de ‘negatieve’ dingen over op hun dochters. Volgens het onderzoek zijn moeders enorme inspiratiebronnen, die hun dochters als geen ander op het hart kunnen drukken dat ze van zichzelf moeten houden, hoe ze er ook uitzien. Maar, dat begint natuurlijk altijd bij hen zelf. ‘Je kunt als moeder zijnde nog zo hard roepen dat je dochter er prachtig uitziet, maar als je steeds blijft zeggen dat je zelf zo dik bent, werkt dat averechts’, volgens Leslie.

Gewicht

Het advies dat Leslie aan elke ouder (en vooral de moeders) mee wil geven is: ‘Praat niet teveel over afvallen en het gewicht. Al helemaal niet over het gewicht van je dochter (tenzij je je zorgen maakt), maar ook niet over het gewicht van jezelf of dat van anderen.’

De invloed die moeders op dochters hebben, geldt trouwens hetzelfde voor de invloed van vaders op hun zoons. Leslie: ‘Eerdere onderzoeken hebben steeds uitgewezen dat ouders het meeste invloed hebben op hun kinderen met hetzelfde geslacht.’

Tijd voor body talk? Zo praat je met je dochter over haar (en jouw) lichaam >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: zoveel impact heeft jouw gedrag op je dochters zelfbeeld
Sluiten