Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 21 jul 2017

Deze 5 onderzoeksuitkomsten zou elke ouder moeten kennen

De onderzoeken voor ouders vliegen ons om de oren. Soms gemierenneuk, meestal toch wel met wijze raad. Hoe belangrijk de aandacht van vaders in het eerste jaar bijvoorbeeld is, of dat kinderen 800% vervelender zijn als hun moeder in dezelfde kamer is (met een korrel zout, die laatste haha). Check ook deze 5 uitkomsten even.

Hoewel we van alle kanten allemaal goedbedoelde adviezen krijgen, ‘doen’ we opvoeden ieder op onze eigen manier. Toch geven wetenschappers ons wel interessante inzichten mee. Of je er nu wel of niet direct iets mee doet, altijd goed om in je achterhoofd te houden.

1. Je kind overal voor behoeden doet ‘m geen goed

Kinderen die veel extra aandacht krijgen en beschermd worden door zogenoemde ‘helikopter ouders’, hebben daar weinig voordeel van. Hoewel de lijn tussen zorgzaam en overbezorgd vrij dun is, hoef je je kind niet op álle mogelijke risico’s voor te bereiden. Laat ze lekker ontdekken en het risico juist lopen. Loslaten betekent dan misschien wel meer blauwe plekken, maar ook meer zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Plus dat als je je kind teveel behoedt, hij later meer kans heeft om in een depressie te raken.

2. Schreeuwen en vloeken werkt écht averechts

Soms kun je ze wel achter het behang plakken. Heeft je kind een sterke eigen wil, dan begin je misschien uit frustratie te schreeuwen dat-ie nu écht moet ophouden ‘voordat er wat zwaait’. En natuurlijk kan het iedereen eens overkomen, maar maak er geen gewoonte van. Onderzoek liet zien dat kinderen in het jaar daarop nog erger gedrag gingen vertonen. Ook kan het een flinke knik geven in jullie band. Zonde! Natuurlijk mogen ze wel weten wie de baas is, maar een kleine stemverheffing (of negeren) is voldoende.

LEES OOK: We wisten het wel: van een goede relatie word je dikker

3. Een vaste bedtijd maakt je kind intelligenter

Kinderen met een slaaptekort worden hangerig en vervelend. Maar nu zeggen onderzoekers dat ze zelfs ook minder intelligent zijn. Daarvoor volgden ze 11.000 kinderen van hun 3e tot 7e jaar, om te meten wat het effect van vaste bedtijden zijn op cognitieve vaardigheden. Daar kwam uit dat onregelmatige bedtijden vooral tijdens het 3e jaar al negatief effect had op leren lezen, rekenen en ruimtelijk inzicht. Als je kijkt naar wat te weinig slaap met jezelf of je partner doet, is het niet onlogisch, maar misschien wel net dat duwtje in de rug om je tegenstribbelende kleuter wél op tijd naar bed te laten gaan. Ook in de zomer.

4. Taken tegelijk doen levert een blij gezin op

Die taakverdeling… kan een behoorlijke irritatiefactor zijn. Voor alleenstaande ouders lastig, maar als je samen thuis bent, werkt het heel goed om jullie taken ook zoveel mogelijk tegelijkertijd uit te voeren (geldt natuurlijk vooral voor de avonden en weekenden). Zo voorkom je de meeste strijd, volgens de wetenschap. En blijft er dus ook meer quality time over. Win-win!

5. Broers en zussen lijken bijna nooit op elkaar, om deze reden

En dan hebben we het vooral over het karakter. No shit, zal je denken. Is je vast al opgevallen als je twee of meer kinderen hebt. Toch fijn om te weten hoe dat komt. Sommige ouders zijn er namelijk nog altijd verbaasd (gefrustreerd) over – ze hebben toch immers voor minstens 50% hetzelfde DNA, maar eigenlijk is er ook een heel logische reden voor: je omgeving bepaalt voor een deel wie je bent en wordt. En aangezien geen enkel leven hetzelfde is – andere vriendjes, hypes, kennis en gebeurtenissen – ontwikkelen kinderen zich daardoor ook anders, ondanks dat ze uit hetzelfde gezin komen. Daarom werken bepaalde regels in de opvoeding voor het ene kind dus ook niet voor het andere! 😉

Nog meer bewijs dat opvoeden soms inderdaad best een uitdaging is.

Net als gebroken nachten. Maar mannen horen een baby gewoon niet zo snel huilen als vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PsyBlogInc.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 5 onderzoeksuitkomsten zou elke ouder moeten kennen
Sluiten