Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 27 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoeker legt uit waarom je beter zonder ondergoed kunt gaan slapen

De één slaapt het liefst naakt, de ander kan niet slapen zonder zich eerst van top tot teen in te pakken. Maar dan rest nog de vraag: hou je je ondergoed aan als je onder de wol duikt? Volgens de Amerikaanse Marcelle Pick, gynaecoloog en gezondheidsexpert voor vrouwen, kun je dat laatste beter niet doen.

Infecties

Waarom is het beter zonder slip te gaan slapen? Marcelle legt uit: ‘In je vagina zitten duizenden bacteriën, die zich ontzettend snel vermenigvuldigen. Helemaal wanneer je warm ondergoed draagt. Als je je vagina daarom te weinig lucht geeft, vergroot je de kans op infecties.’ Slapen met strak ondergoed aan zou irritante jeuk en op den duur een pijnlijke, gevoelige huid veroorzaken.

Luchtig ondergoed

Een broedplaats van bacteriën dus, daar down under. Nu willen we niet meteen suggereren dat je al je ondergoed uit je kast moet verbannen, maar een beetje variatie kan geen kwaad. ‘s Nachts dan. Ben je zo gehecht aan je ondergoed en kom je écht niet in slaap als je je vertrouwde lapje stof niet om je heupen hebt, dan kun je volgens Marcelle het beste kiezen voor een luchtig, katoenen exemplaar. Niet te synthetisch.

LEES OOK: Ieuw! 11 smerige dingen die elke vrouw doet (en jij dus ook)

Katoen is het codewoord

‘Kies vooral voor licht en ademend materiaal. Vaak zijn zijden of synthetische onderbroeken strak en daardoor dus weinig ademend. Kies liever voor een wijd modelletje van zacht katoen.’ Vooral als je gevoelig bent voor vaginale schimmels en/of infecties is het aan te raden zonder of met wijd katoenen ondergoed te slapen. En o ja, trek altijd een schone onderbroek aan en gooi die van overdag meteen in de was.

En hoe zit dit bij de mannen?

Voor mannen maakt het trouwens niet uit of ze met of zonder ondergoed in slaap vallen, volgens Michael Eisenberg, uroloog aan de universiteit van Stanford. Als mannen met ondergoed willen slapen, maakt het ook niet uit of hij nu met een slip of een boxer z’n bed in stapt.

Er zijn onderzoeken die beweren dat strak ondergoed de kwaliteit van het sperma kan beïnvloeden, maar er is ook veel tegengeluid. Volgens onderzoek van Eisenberg, waar hij vijfhonderd mannen voor heeft onderzocht, heeft het type ondergoed, zowel voor eventuele kans op infecties als op de kwaliteit van hun sperma geen enkele invloed.

Het onderzoek is al van vorig jaar, maar wordt opnieuw gedeeld, dus we wilde je deze tips niet onthouden 😉


Wist je dat het ook best wel ongezond is om ‘s nachts met een beha aan te slapen? Deze Engelse arts verklaart waarom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Livescience

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme