Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 10 feb 2017

Onderzoekers maken liedje waar élke baby instant vrolijk van wordt

Hoe je een baby aan het lachen maakt? Zet, even simpel gezegd, een professionele muzikant, een paar psychologen bij elkaar. Leg daar wat literatuur over baby’s bij, zet er een lekker deuntje onder, en het perfecte liedje waar baby’s de giechels van krijgen is geboren.

Dat baby’s het leuk vinden om naar muziek te luisteren is al lang en breed bekend. Minder bekend is of ze er ook emotioneel door geraakt worden. Als volwassenen naar muziek luisteren, hebben we daar namelijk negen van de tien keer emoties bij. Caspar Addyman, psycholoog aan de universiteit van Londen, deed daar onderzoek naar en wilde een liedje creëren dat op de emoties van baby’s werkt.

De beat van je eigen hartslag

Natuurlijk was het maken ervan niet zo easy als we in het intro van dit artikel beschrijven, maar in grote lijnen was dit wel de aanpak die Addyman en collega’s hanteerden. Het liedje is wetenschappelijk in elkaar gezet, en gebaseerd op verschillende aspecten uit eerdere onderzoeken, onder andere van Addyman zelf. Zo voelen wij mensen ons aangetrokken tot muziek die ongeveer even uptempo is als onze eigen hartslag, en luisteren baby’s liever naar een vrouwelijke stem dan naar een mannelijke.

LEES OOK: Meisje is compléét in de war door een wandelliedje

Een hoge vrouwenstem

Dat zijn dus twee belangrijke componenten die de onderzoekers gebruikten voor het samenstellen van het nummer. Omdat de hartslag van baby’s erg hoog ligt, is het dus logisch dat ze blijer worden van een snelle beat, dan van langzame gitaarmuziek van een cheesy singer-songwriter. De zangstem moest dus sowieso van een vrouw zijn, het liefst een tikkie aan de hoge kant. De onderzoekers strikten Imogen Heap voor deze nobele taak, zelf moeder van een peuter.

Om het liedje te ‘testen’, gebruikte Imogen uiteraard haar eigen kind. Daarnaast creëerde ze twee langzame en twee snelle varianten van het nummer, en zong dit voor 26 verschillende baby’s in de leeftijdscategorie van zes tot twaalf maanden. Ook mochten hun ouders een oordeel vellen. Twintig van de 26 baby’s én de meeste ouders reageerden enthousiast op dezelfde, snelle variant van het nummer.

Instant geluk

Het enige wat er nog aan het nummer miste, was een factor die ook herkenbaar en vermakelijk is voor de ouders. Daarom maakte Imogen een tekst over hoe mooi het is om een klein wondertje op te zien groeien, en daar als ouder deel van uit te maken. Het eindresultaat? Daar werden we instant gelukkig van, hier op de redactie.

Dit is precies de reden waarom sommige (kinder)liedjes zo irritant in je hoofd blijven hangen

YouTube

Reageer op artikel:
Onderzoekers maken liedje waar élke baby instant vrolijk van wordt
Sluiten