Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Mind 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers: ‘Een postnatale depressie kan een aantal jaren blijven aanhouden’

The National Institute of Health in Australië heeft onderzoek gedaan naar het verloop van postnatale depressies. De onderzoekers hebben in de loop van de tijd de symptomen bij ongeveer 5000 vrouwen in de gaten gehouden: vier maanden, een jaar, twee jaar en vier jaar na de bevalling. En wat blijkt er uit het onderzoek?

Een belangrijk onderzoek naar aanhoudende postnatale depressies

Uit het onderzoek is gebleken dat je niet de enige bent, als je na de eerste verjaardag van je kind nog steeds last hebt van een postnatale depressie. Een kwart van de moeders heeft tot drie jaar na de bevalling nog steeds last van depressieve symptomen.

Het is daarnaast een feit dat vrouwen met onderliggende problemen, zoals zwangerschapsdiabetes of een stemmingsstoornis, last hebben van nog heftigere, depressieve symptomen.

Er wordt meestal vanuit gegaan dat een postnatale depressie gemiddeld zo’n vier tot zes maanden duurt, maar dit onderzoek toont aan dat er bij één op de vier vrouwen veel meer tijd nodig is om hier bovenop te komen.

Er moet vaker gescreend worden op verschillende symptomen

Er wordt gehoopt dat de resultaten van het onderzoek voor meer aandacht en begrip voor de mentale gezondheid van moeders zorgt. Het zou een grote vooruitgang zijn als vrouwen vaker gescreend worden op postnatale depressies, psychoses en angsten. De gezondheid van een moeder is namelijk uiterst belangrijk: voor haarzelf en de ontwikkeling van haar kind.

Het is in de tijden van een pandemie zelfs nog belangrijker om vrouwen met enige regelmaat te screenen op depressieve symptomen. Het is namelijk een extra grote uitdaging om moeder te worden onder deze onzekere en eenzame omstandigheden.

 

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoekers: ‘Een postnatale depressie kan een aantal jaren blijven aanhouden’
Sluiten