Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eropuit 13 jul 2017

Onderzoekers: twee weken op vakantie? Eén week is veel beter

Er heerlijk even tussenuit, geen werk, geen alledaagse stress, maar zon, zee, strand en lekker eten. Daar wil je dan het liefst zo lang mogelijk van genieten, toch? Think again, want volgens verschillende onderzoekers kun je beter één weekje vakantie op vakantie dan twee.

Herinneringen

Dat heeft er volgens psycholoog en TED-talker Daniel Kahneman alles mee te maken dat je in één week veel meer waardevolle herinneringen maakt dan in twee weken of langer. De beste man schreef onlangs de bestseller ‘Ons feilbare denken’, waarvoor hij onderzoek deed naar de manier waarop mensen herinneringen maken.

Twee delen

Volgens Daniel kan de psyche van mensen in twee delen worden verdeeld: een deel dat zich focust op de ervaring zelf en een deel dat achteraf terugkijkt op de ervaring. Hij beweert dan ook dat je alleen gelukkig kunt worden van een lange vakantie als je je volledig focust op de vakantie zelf en minder op de herinneringen achteraf.

Gewenning killt herinneringen

Focus je je toch liever op de herinneringen, dan is een weekje vakantie dus meer dan voldoende. De reden waarom dit zo is, is volgens Daniel omdat we het meeste onthouden als ons leven vaak verandert. In de tweede vakantieweek wordt je tripje al wat normaler en ben je meer gewend aan het feit dat je op reis bent, wat ervoor zorgt dat je dus minder herinneringen opslaat.

Daniel legt de verwerking van ervaringen en herinneringen in ons brein trouwens haarfijn uit in een interessante TED-talk, die je hier kunt bekijken:

LEES OOK: Haha: moeder beschrijft een dag uit de zomervakantie en het is 100% herkenbaar

Korte vakantie = productiever mens

Niet alleen voor je herinneringen is het beter om maar een weekje op reis te gaan, ook je productiviteit maakt een flinke sprint na een weekje vrij ten opzichte van een langere vakantie. Dat blijkt uit een breed onderzoek van HP. Het technologiebedrijf deed wereldwijd onderzoek onder 1.674 professionals in 12 landen, waaronder Nederland.

Strandvakantie

Wil je helemáál zen terug komen, boek dan een strandvakantie. Volgens de resultaten van het laatstgenoemde onderzoek zijn mensen die op strandvakantie zijn geweest drie keer meer uitgerust dan mensen die bijvoorbeeld een educatieve reis achter de rug hebben.

Op vakantie met kinderen? Deze 30 dingen gaan dan sowieso gebeuren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TED

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoekers: twee weken op vakantie? Eén week is veel beter
Sluiten