Redactie
Redactie Kids 3 jan 2016

Ongehoorzame kinderen worden grootverdieners

Lig je ‘s avonds vaak in bed je af te vragen hoe dat ooit toch goed moet komen met je eigengereide, ongehoorzame telg(en)? Die stelselmatig niet naar je luisteren, hun eigen gang gaan en per definitie niet doen wat je vraagt? Behoorlijk vervelend inderdaad, daar zou elke moeder wakker van liggen.

Hoe klinkt het idee van een vakantiehuisje op Ibiza je in de oren? Zo eentje waar je na je pensioen (of daarvoor al) te allen tijde naar toe kunt vliegen voor een weekendje, midweekje of – doe eens gek – een hele maand? Waar je ligstoel bij het zwembad klaarstaat, de schoonmaakster heerlijk alles aan kant gemaakt heeft en je je vooral geen zorgen hoeft te maken over wat het grapje allemaal kost. Immers, dat ooit o zo ongehoorzame zorgenkindje van je betaalt.

Ouderlijke ongehoorzaamheid

Lees dit onderzoek dat een half jaar geleden verscheen in het Amerikaanse blad Development Psychology eens. De moraal van het verhaal: kinderen die in hun jeugd moeite hebben met (ouderlijke) autoriteit en het niet zo nauw nemen met regels, verdienen later meer dan kinderen die zich in hun jonge jaren goed gedragen.

Naast het IQ, bleek de mate van ongehoorzaamheid aan ouders de belangrijkste indicator voor het hogere inkomen, aldus de onderzoekers. Logischerwijs speelt de sociale status en het opleidingsniveau van de ouders en het kind ook een rol.

Agressievere onderhandelaars

Een paar mogelijke verklaringen: ze zijn later assertiever in het uitdrukken van hun wensen en behoeften, agressiever in onderhandelingen over hun salaris en opslag en bovendien competitiever ingesteld. Ook zijn autoriteit-warse kinderen/volwassenen sneller geneigd zich niet (volledig) aan de regels te houden en/of hier en daar een elleboog te gebruiken voor een hoger salaris of promotie. Tenslotte is een mogelijke verklaring ook dat deze types vaker succesvol een eigen bedrijf starten.

Nuanceringen

Voordat je jubelend op de tafel staat te dansen, is het tijd voor wat nuance. Het onderzoek is uitgevoerd over ‘slechts’ 745 kinderen (gemeten vanaf 1968 tot 2008), een relatief klein aantal. Nog meer nuance: de vlieger gaat lang niet altijd op. Er zijn genoeg lieve, gehoorzame kindjes die het later qua inkomen heel erg goed doen en er zijn ook zat jeugdige relschoppers die hun leven lang blijven schoppen, maar helaas niet heel ver.

Kortom: heb je een kind dat niet naar je luistert? Put hier dan vooral hoop uit, later wordt het misschien niet altijd beter, maar wellicht wel rijker. Blijkt het op jouw kind niet van toepassing, dan is een weekendje in een bescheiden bungalow op de Veluwe ook hartstikke leuk.

En? Ligt het vakantiehuis in Ibiza voor jou in het verschiet? Reageer op onze Facebook!

Lees ook: Interessant: papa’s verdienen meer geld >

Reageer op artikel:
Ongehoorzame kinderen worden grootverdieners
Sluiten