Redactie
Redactie Body 3 aug 2017

Einde aan de onzin: het ongesteldheidsbrein bestaat niet

Dat de gemiddelde vrouw niet staat te juichen als ze ongesteld is, behoeft weinig toelichting. Veel vrouwen ervaren lichamelijke en soms ook emotionele ongemakken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook mannen die met zo’n lekker badinerend vingertje wijzen als je wellicht iets minder redelijk reageert dan anders. ‘Is het weer die tijd van de maand?’

Elke man die dat nog durft te beweren, kun je vanaf nu dit artikel over het vermeende ‘ongesteldheidsbrein’ onder z’n neus schuiven, want daar heeft het niks mee te maken. Ja, een vrouw heeft in de dagen voorafgaand en tijdens haar menstruatie wel degelijk last van bepaalde ongemakken – opgeblazen gevoel, krampen en vooruit, af en toe wat sjachrijnigheid – maar haar mentale, cognitieve gesteldheid staat daar los van. Zo, dat is eruit.

Het onderzoek verscheen onlangs in het toonaangevende publicatie Frontiers in Behavioral Neuroscience. Bijna zeventig vrouwen werden onderzocht, bij wie de invloed van fluctuerende hormonen op hun cognitieve functies bestudeerd werd. Speciale aandacht was er voor hun geheugen, cognitieve vooroordelen (positieve of negatieve gedachten, rationeel of irrationeel) en de vaardigheid twee dingen tegelijk te doen. Waarom juist die drie gebieden in de gaten gehouden werden, is waarschijnlijk te verklaren doordat veel vrouwen (of mannen?) denken dat dit de vaardigheden zijn die te lijden hebben onder de maandelijkse stonden.

Zwangerschapsdementie bestaat wel, ongesteldheidsbrein niet

Maar daar blijft na het onderzoek niks meer van over. De onderzoekers beweren namelijk stellig dat ongesteldheid en de hormonale schommelingen die dat met zich meebrengt, geen significant effect hebben op het vrouwelijke brein. Met andere woorden: er bestaat niet zoiets als een ‘ongesteldheidsbrein’ – zoals dat vaak wel in verband gebracht wordt met zwangerschap (‘zwangerschapsdementie’).

Niet langer een excuus, maar ook geen verwijt

Aan alle vrouwen die hun ongesteldheid af en toe als excuus voor een mentale misstap inzetten: helaas, die vlieger gaat niet meer op. Voor mannen die denken dat ze hun vrouw kunnen afzeiken als ze tijdens hun ongesteldheid iets vergeten zijn: sukkel, daar heeft het niks mee te maken.

Uitzondering(en) op de regel

Bij bovenstaande moet uiteraard een expliciete kanttekening geplaatst worden als het gaat om vrouwen die aantoonbaar last heeft van PMS (PreMenstrueel Syndroom) of, erger nog, van PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) – een ernstige vorm van PMS. Naar schatting hebben zo’n 20 tot 40 procent van de vrouwen wel eens last van PMS, terwijl 3 tot 9 procent te maken heeft met PMDD (bron: DokterDokter.nl). In die situaties spelen andere factoren – pijn, angst, depressie, slaaptekort, etc – een rol die wel degelijk invloed kunnen hebben op hun mentale gemoedstoestand.

Tip: Deze dingen kun je eten tegen menstruatieklachten

Women's Health

Reageer op artikel:
Einde aan de onzin: het ongesteldheidsbrein bestaat niet
Sluiten