Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 27 mrt 2019

Van iDEAL tot achteraf betalen: dit zijn alle online betaalmethoden (én de voor- en nadelen)

Een belangrijke factor voor het afronden van je bestelling is de verschillende betaalmogelijkheden die een online winkel je biedt. Je zal eerder overgaan als jouw gewenste online betaalmethode er tussenstaat, zo vind ik persoonlijk het altijd fijn als achteraf betalen er tussen staat, anders kies is voor PayPal en als het niet anders kan ga ik voor betalen met iDeal.

Er zijn heel wat betaalmethoden die online bedrijven kunnen aanbieden. Dit zijn de populairste methoden en de voor- en nadelen van de verschillende vormen:

iDeal

De optie iDeal staat er vaak wel tussen als je je artikelen in een webshop wilt afrekenen. Als je de optie aanklikt, kun je je eigen bank kiezen en word je doorverwezen naar het vertrouwd schermpje (misschien zie je die doorverwijzing iets te vaak.. well, I do) van internetbankieren bij je eigen bank. Via de normale manier van internetbankieren betaal je vervolgens het bedrag per direct aan de webshop. Dit is dus geen manier van achteraf betalen, met iDeal betaal je een online aankoop dus van tevoren.

Voordelen
Het grootste voordeel van iDeal is dat je een ‘realtime’ betaling doet. Dat houdt in dat de betaling direct, zonder vertraging (meestal dan), bij de ontvanger terechtkomt. Dat is fijn, want zodra de betaling is ontvangen, wordt je bestelling meestal zo snel mogelijk opgestuurd. Bij sommige andere betaalmogelijkheden kan dit wat langer duren, omdat het langer kan duren voor het bedrag bij de ontvanger is gekomen – helemaal als het een transactie is tussen twee verschillende banken.

Nadelen
Het grootste nadeel van betalen met iDeal is dat je dus betaalt vóór je je product hebt ontvangen. Als je het niet product niet wil houden, moet je zelf het geld terugvorderen. Je kunt een betaling namelijk niet terugdraaien. De meeste webshops (in ieder geval in Nederland) hebben wat betreft een terugvordering vaak wel een goede regeling. Meestal is het in Nederland dus geen probleem, maar bij aankopen uit het buitenland kan dit best wat gedoe en moeite opleveren.

Creditcard

Als je veel winkelt bij buitenlandse webshops of houdt van reizen, heb je waarschijnlijk wel een creditcard. De creditcard biedt je bescherming bij je aankopen én wordt wereldwijd geaccepteerd. Ook handig voor op reis dus! Check trouwens wel even van tevoren welke betaalpassen je het beste mee kunt nemen op vakantie. Famme’s Rachelle schreef er een artikel over.

Voordelen
Dat is dan eigenlijk ook direct het eerste voordeel. Als je namelijk een product niet hebt ontvangen, óf het is beschadigd, dan gaat je creditcardmaatschappij daarmee aan de slag. Zij vorderen ook het geld terug bij de verkoper. Kan de verkoper niet aantonen dat hij het product wél heeft opgestuurd? Dan wordt jij als klant altijd in zijn gelijk gesteld en krijg je je geld terug. Winning! Een ander voordeel, wat eigenlijk ook meteen een nadeel kan zijn, is het feit dat je pas aan het einde van de maand de rekening krijgt van je aankopen die je tijdens de maand hebt verricht en met je creditcard hebt betaald. Fijn toch, hoef je pas die nieuwe aankopen te betalen zodra je je nieuwe salaris binnen hebt. 😉

Nadelen
Het grootste nadeel van een creditcard – en we noemden het net al even – is dat je pas aan het einde van de maand de rekening krijgt. Dat kan er natuurlijk voor zorgen (en geloof me, been there) dat je geen duidelijk overzicht hebt van je uitgaven.

PayPal

PayPal is een betrouwbare betalingsmogelijkheid. Wanneer je voor PayPal kiest bij het afrekenen kun je eenvoudig betalen met een e-mailadres en wachtwoord. Deze betaling wordt door PayPal ontvangen en direct uitbetaald vanuit je eigen PayPal-rekening. Deze rekening is gekoppeld aan je creditcard of betaalrekening.

Voordelen
Het grootste voordeel van PayPal is de bescherming die ze jou als koper bieden – en dat is fijn, helemaal als je niet weet of de webshop wel betrouwbaar is. PayPal geeft je namelijk je geld terug als je een product niet hebt ontvangen en een claim indient.

Nadelen
Je kunt het een nadeel vinden dat je een account moet hebben. Je moet je registreren met een e-mailadres en een wachtwoord instellen waarmee je kunt inloggen. Een ander nadeel is dat je 18 jaar of ouder moet zijn om een PayPal rekening te openen. Ook belangrijk om te weten: als je geld van je PayPal rekening naar je bankrekening wilt overmaken, kan het ongeveer 2 dagen duren voor het op je betaalrekening staat.

Achteraf betalen

De makkelijkste manier om een aankoop te doen is misschien wel achteraf betalen, dat kan bijvoorbeeld met Afterpay, Klarna of acceptgiro. Het is een veilige manier van betalen, je product wordt immers eerst geleverd en achteraf betaal je de rekening pas. Toch zitten er ook nadelen aan.

Acceptgiro
Als je kiest voor een betaling via acceptgiro wordt bij je product een acceptgiro meegestuurd. Deze kun je makkelijk betalen via internetbankieren. Een nadeel van deze methode is dat hij lang niet altijd wordt geaccepteerd, zeker voor buitenlandse aankopen niet.

Afterpay

Afterpay is ook een betaalmanier om achteraf te betalen (what’s in a name). Veel webshops rekenen voor de betaalmethode wel extra kosten, deze kosten variëren van €0,95 tot €1,99. Je hebt zo’n 10 dagen om de betaling te voldoen, als dat niet lukt is het uiterste betaalmoment in ieder geval binnen twee maanden. Een ander voordeel is dat Afterpay de ‘DigiAccept’ aanbiedt: een digitale acceptgiro die je via bijvoorbeeld iDeal kunt voldoen.

Klarna
Klarna is een andere veilige manier om achteraf te betalen, dit kun je doen met iDeal of acceptgiro. Je hoeft pas te betalen als je het product binnen hebt, je hebt vervolgens 14 dagen de tijd om je factuur te voldoen. Het voordeel van Klarna is dat het bij heel veel webshops wordt geaccepteerd, door heel Europa.

Gespreid betalen

Als je op het moment even niet zoveel geld hebt, maar het écht niet kan laten om dat ene paar schoenen in de sale te scoren, kun je kiezen voor de optie ‘in termijnen betalen’. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het heeft ook nadelen. Veel autodealers bieden deze optie bijvoorbeeld aan om je auto te kunnen financieren, of webwinkels die de optie geven bij de aanschaf van duurdere huishoudelijke apparaten.

Voordelen
Het fijne van deze optie is dat je de betaling in termijnen kunt voldoen. Op die manier heb je wel direct het product, maar hoef je niet het hele bedrag in één keer te betalen. Vooral bij grotere, onverwachtere uitgaven is deze betaalmogelijkheid natuurlijk super handig.

Nadelen
Kopen op afbetaling is eigenlijk een vorm van lenen, en dat kan ook nog wel eens een duur grapje zijn. Geld lenen kost namelijk altijd geld. Gespreid betalen ook, het is een krediet waarbij je een bepaald percentage rente betaalt (en meestal is dat de maximale rente van 14%). Stel dat je een televisie koopt van 600 euro, dan betaal je bovenop die kosten nog eens 84 euro aan rente.

LEES OOK: Baas boven budget: 5 Manieren om te besparen op kinderkleding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van iDEAL tot achteraf betalen: dit zijn alle online betaalmethoden (én de voor- en nadelen)
Sluiten