Dít zijn de echte gevolgen van je ontbijt overslaan

Zodra de wekker gaat ben je direct aan het vliegen en aan het rennen. Je kunt nog net de tijd vinden om je tanden gauw te poetsen, tijd om te ontbijten heb je dus sowieso niet. Ach, een kopje koffie zodra je op kantoor bent en je kunt er wel weer tegenaan.

Dat je ontbijt overslaan niet goed voor je is, weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat zijn de gevolgen nou écht? Als jij je ontbijt overslaat, is het hoog tijd om je eetgewoonten wat aan te passen, want er is namelijk een verband tussen slechte ontbijtend en het risico op hart- en vaatziekten.

Voor eens en altijd: Moet je je tanden nu poetsen vóór of na het ontbijt?

Het onderzoek

Sterker nog, onderzoekers ontdekten dat mensen die nooit ontbijten 87% meer kans hebben om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan degenen die elke dag ‘s ochtends iets aten. Er werd informatie verzameld van 6.550 deelnemers (deze personen in de leeftijd 40 tot 75 jaar werden 19 jaar lang gevolgd) die geen voorgeschiedenis hadden van hart- en vaatziekten. Aan de deelnemers werden vragen gesteld als ‘hoe vaak ontbijt je?’ met mogelijke antwoorden als ‘elke dag’, ‘soms’, ‘zelden’ en ‘nooit’. Hoewel 59% iedere dag ontbeet, ontbeet 5,1% nooit en 10,9 bijna nooit.

De deelnemers werden jaren gevolgd. In die jaren overleden 619 mensen aan cardiovasculaire aandoeningen. De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten met het aantal mensen die nooit ontbeten. Daaruit konden de onderzoekers opmaken dat de deelnemers die nooit ontbeten 87 procent hogere kans hadden risico op hart- en vaatziekten dan degenen die dagelijks ontbeten. Onderzoekers stellen dat het overslaan van het ontbijt verschillende gevolgen kan hebben, denk aan obesitas, te hoge cholesterolwaarden, een verhoogde bloeddruk en diabetes-type 2.

Pssst, met dit ontbijtje wíl je het ontbijt niet eens meer overslaan. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dít zijn de echte gevolgen van je ontbijt overslaan
Sluiten