Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 30 mrt 2015

Ontroerend: mensen met kleurenblindheid zien voor het eerst kleur

Waar je ook bent, als je om je heen kijkt ziet alles er anders uit. Alles heeft zijn eigen patroon en kleur, maar wat als je maar een paar kleuren kunt onderscheiden en bijna alles hetzelfde eruitziet?

Dat is namelijk zo als je kleurenblindheid hebt. Je hebt een aantal vormen. De rood-groen kleurenblindheid waarbij iemand moeite heeft met rood en groen te onderscheiden. En je hebt mensen die alleen moeite hebben met groen- of roodtinten. Ook kan het zo zijn dat iemand bijna helemaal geen kleur ziet.

Bril

Valspar Paint, een Amerikaans verfmerk, ervaart dagelijks hoe belangrijk kleur is en vindt dat mensen dagelijks kleur moeten ervaren. Zij ontwikkelden, in samenwerking met wetenschappers, een bril waarmee mensen met kleurenblindheid, kleur kunnen zien. De bril helpt de ogen de kleuren te onderscheiden. Op deze manier kunnen mensen zien wat andere ook zien.

Je realiseert je door het filmpje ook, hoe belangrijk kleur in je leven is en wat je mist als je ze niet ziet. De kleurencombinaties bijvoorbeeld die je kind gebruikt in zijn tekeningen.

Oordeel zelf en bekijk de hartverwarmende reacties.

Dit meisje heeft hele slechte ogen en ziet door een speciale bril haar moeder voor het eerst!

Reageer op artikel:
Ontroerend: mensen met kleurenblindheid zien voor het eerst kleur
Sluiten