Redactie
Redactie Mind 10 dec 2014
Leestijd: 6 minuten

Ontroerend: vrouw schrijft brief aan de stiefmoeder van haar kind

Je hoopt er nooit op. Je wil het niet. Toch moet het. Of, in ieder geval, het gebeurt. Jullie kunnen niet meer met elkaar, dus er staat een scheiding op het spel. Dat je ex een nieuwe vriendin krijgt die betrokken wordt bij de opvoeding van jullie kind, daar zit je niet bepaald op te wachten.

Candice en haar man gingen uit elkaar. Ashley, de nieuwe vriendin van Candice’s ex, bleek de gelukkige te zijn. Ze werd, naast de partner van, ook stiefmoeder. Iets wat verwarring, vragen en haat opwekt. Candice stelde haar voor als een heks, als gemeen, maar ze bleek alles behalve dat te zijn. Om haar ontstelde gevoelens te uiten, schreef ze Ashley een brief en postte hem op haar site. We wilden geen traantje laten, maar dat is helaas niet gelukt.

Aan de stiefmoeder van mijn dochter,

Ik wilde helemaal niet dat je er zou zijn. Jij was sowieso geen onderdeel van mijn plan. Als ik droomde over ‘mijn familie’ zat jij daar echt niet bij. Ik wilde geen hulp van een andere vrouw bij het opvoeden van mijn kind. Het plan was dat ik een familie zou hebben die zou bestaan uit mezelf, een vader en onze kinderen. Zonder jou. Ik vraag me weleens af of jij mij ooit in jouw leven had voorgesteld. Ik twijfel of je ooit weleens had gedacht dat je moeder zou worden, maar niet van je eigen kind. Jouw eigen familie hoort eigenlijk ook te bestaan uit jezelf, een vader en jullie kinderen. Een familie zonder mij of m’n dochter. Mocht je ooit hebben gedroomd over het moederschap, dan dacht je waarschijnlijk aan de dag dat jouw eigen zoon of dochter geboren werd. Niet aan de dag dat je zou trouwen met je man. Ik weet zeker dat je mij niet in dit plaatje had voorgesteld.

Je zou lelijk moeten zijn

Maar blijkbaar had God iets anders in gedachten. In m’n hoofd was je een monster en mijn dochter zou daar hetzelfde over denken. Ze zou jou niet als moeder willen. Nooit. Ik hoopte stiekem dat je lelijk was en dat mijn dochter jou niet als een rolmodel zag. De vader van ons kind, jouw man, zou genoegen nemen met het feit dat-ie voor de tweede keer zou trouwen. Toch knaagde er iets en de duivel in me kwam naar boven. Ik kon het gewoonweg niet aanzien dat een andere moeder deel zou uitmaken in de opvoeding van mijn kind.

Toen dook jij op. Ik moet toegeven dat, de eerste keer dat ik je zag, ik lichtelijk jaloers werd. In m’n gedachten zou je er belachelijk uitzien, weet je nog? Maar je zag er niet belachelijk uit. Je was prachtig. Zo mooi. Ook dacht ik dat je een oude zuurpruim zou zijn. Maar je was jong en heel erg lief. Hoor eens even, dit alles zat niet in de planning! Ik realiseerde me dat de ontmoeting tussen ons net zo moeilijk voor jou was als voor mij. Toch had ik er gelijk vrede mee. Die lieve glimlach, die vergeet ik nooit meer. Ik was van plan je te haten. Waarom gooi je, verdorie, m’n plan nou in de war? Ik misgunde je in eerste instantie alles, maar je zorgde ervoor dat dit niet meer het geval was. Nee, in plaats daarvan gunde ik je al het geluk voor de toekomst.

Ze voelt zich geliefd

Je hebt onze dochter vanaf het begin in je armen gesloten en je maakt haar, plus haar vader, intens gelukkig. Daar ben ik je ontzettend dankbaar voor. Je zorgt ervoor dat onze dochter overal bij betrokken wordt en dat ze zich geliefd en geaccepteerd voelt. De band die ze met haar vader heeft, gaat boven alles en zo denk jij er ook over. Niet veel vrouwen kunnen dit, jij wel. Vanaf het moment dat haar vader en ik uit elkaar gingen, wist ik dat er momenten zouden zijn dat m’n dochter mij nodig zou hebben. Ook als ik er op dat moment niet voor haar kon zijn. Op deze momenten ben jij er. Je ontfermt je over haar tienerjaren. Ook in deze belangrijke jaren heeft ze een moeder nodig als ze bij haar vader is. Dat ben jij nu en je doet het geweldig.

Een zeldzame situatie

Je hebt mijn rol in dit verhaal vanaf het begin geaccepteerd. Als je voor een keuze staat, overleg je dit altijd eerst met mij. Dit waardeer ik, Ashley. Onze situatie is zeldzaam, ik weet het. Het komt niet vaak voor dat een moeder en stiefmoeder elkaar WhatsAppen over het feit dat we elkaar dankbaar zijn. Je bent een bijzonder mens. Door op jouw manier een moeder te zijn voor onze dochter, wordt zij later een betere vrouw. Ze groeit op in een gezin met meer liefde dan ik ooit had kunnen wensen. Haar keus was het niet om gescheiden ouders te hebben en ook al wens ik het geen enkel kind toe, ik ben onwijs dankbaar dat zij nu twee paar ouders heeft die elkaar respecteren. Door de manier waarop deze situatie gaat, heeft m’n dochter het besef dat sommige vervelende situaties, weer andere mooie met zich mee kunnen brengen.

Ze mag nooit in zo’n positie terechtkomen

Als ik er niet ben, betekent het niet dat jij die ‘gaten opvult’. Je bent op dat moment eveneens een moeder. Als ze bij mij is, dan ben ik dat. Als ze hier iets leuks heeft meegemaakt, wil ze jou bellen. Op deze momenten maakt mijn hart een sprongetje. Ook maakt het me gelukkig wanneer jij en ik elkaar omhelzen, als we elkaar zien. Toch kan ik het me zo goed voorstellen dat een moeder de stiefmoeder niet kan of wil accepteren. Aan de andere kant ben ik zo opgelucht dat deze situatie nooit heeft doorgezet. Bedankt dat je alles op een volwassen manier bent aangegaan. Je moet weten dat ik al je input altijd blijf koesteren. Ik beloof dat ik je nooit zal belemmeren in de positie die je inneemt. Ze zal ons later dankbaar zijn dat ze twee sterke, moedige vrouwen in haar leven heeft gehad die haar allebei hebben opgevoed. Ook al is deze situatie redelijk ideaal, ik hoop nooit dat zij in zo’n positie terecht komt. Mocht dit toch het geval zijn, dan beloof ik haar dat ze haarfijn beseft wat co-ouderschap kan betekenen.

Je bent een mooie en zeldzame vrouw
Ik hou van je

Het kan lastig zijn om stiefouder te zijn. Lees ook: De 9 grootste fouten die stiefouders maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ontroerend: vrouw schrijft brief aan de stiefmoeder van haar kind
Sluiten