Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 21 sep 2016

Ontroerende docu: hoe het is om 7 jaar te moeten wachten op een kind

Een kind krijgen heeft iets magisch. Maar het hele proces voordat het kind er eenmaal is, kan een stuk minder sprookjesachtig zijn. Dat laat de Belgische Hannes Coudenys zien in een mooie documentaire die slechts zeven minuten duurt – maar stiekem wel zeven jaar beslaat.

Reclamemaker en ‘digital creative‘ Hannes Coudenys en zijn vrouw Deborah besloten jaren terug dat ze voor een kindje wilden gaan. Helaas ging dat niet zonder slag of stoot. ‘We dachten eerst: het lukt niet meteen, maar dat is niet erg. Maar na 1,5 à 2 jaar ga je je wel zorgen maken’, vertelt Hannes in de documentaire. En dus begon het stel met een reeks behandelingen, in de hoop dat het met wat hulp wel zou lukken. Maar nee. Dat mocht niet baten.

Dit is de video:

LEES OOK: ‘Dat ik geen kinderen kan krijgen, vind ik het ergst. De kans dat ik de loterij win, is groter’

Talloze documenten

Na tal van vruchteloze behandelingen, waaronder ivf, kozen ze voor adoptie. Wat volgde was een lange periode van vijf jaar, waarin het stel talloze documenten invulde, cursussen deed en heel België doorreisde om allerlei instanties te bezoeken. ‘Er komt een punt dat je het niet meer gelooft, dat je denkt: het gaat niet meer goed komen’, zo beschrijft Hannes deze periode in zijn documentaire.

Ouders

Na bijna vijf jaar wachten kregen Hannes en Deborah in december van vorig jaar het goede nieuws. Ze zouden eindelijk ouders worden. Ouders van Rae Morris, die tot dan in een weeshuis in de Guineese hoofdstad Conakry verbleef. Door het moeilijke verhaal over onder meer ivf en adoptie naar buiten te brengen, hopen Hannes en Deborah dat ook anderen er kracht uit kunnen putten.

LEES OOK: Hoe moedig ben je om moeder te worden via adoptie

Iedereen aanraden

In een interview met het Belgische Steps vertelt Hannes dat hij geheel tegen zijn natuur in niks op social media zette tijdens de adoptieprocedure. ‘Als ik erover zou vertellen, zouden er veel vragen gekomen zijn. (…) Nu hebben we ervoor gekozen om veel te delen en we merken dat we mensen ermee inspireren en enthousiasmeren. Mensen die we kennen, hebben nu ook de stap gezet naar adoptie. We kunnen het trouwens echt aanraden. Je kunt er zo lang over nadenken als je wil, maar schrijf je gewoon in! Die eerste twee jaar sta je toch alleen maar op een wachtlijst en gebeurt er niets. Je kunt je dan altijd nog bedenken.’

Na deze ontroerende documentaire volgden nog meer inspirerende videoverhalen van Hannes. Meer vlogs over Hannes en zijn gezin bekijken? Dat kan hier.

Maar voordat je verslingerd raakt aan Hannes’ vlogs en daar continu naar gaat kijken, klik eerst even hier: Prachtig, de onvoorwaardelijke liefde voor een adoptiebaby.

Hoofdfoto: Rae Morris Coudenys

Instagram.comhln.be

Reageer op artikel:
Ontroerende docu: hoe het is om 7 jaar te moeten wachten op een kind
Sluiten