Ontsnapte gevangene krijgt de vrijheid

Phileine woont in Zuid Afrika. Als er om de hoek bij haar een gevangene ontsnapt uit een beroemde en beruchte gevangenis gebeurt er dit…

Vanmorgen was je nog één van hen. Vanmorgen was je nog een man zonder toekomst. Vanmorgen was je nog een ordinaire gevangene. Dat de vrachtwagen waarin jij werd vervoerd een lekke band kreeg was voor de chauffeur een drama, voor jou een groot geschenk. Ineens stond daar een deur open. Ineens lonkte de vrijheid. Ineens renden jouw benen je toekomst tegemoet.
Ze kregen je maten te pakken maar moesten het afleggen tegen jouw drang naar vrijheid. En hoewel ik niet eens weet wat je deed, gun ik je die vrijheid.

Claustrofobische drang

Want ik (als rasechte claustrofoob) weet als geen ander hoe hardnekkig en sterk die vrijheidsdrang kan zijn. Daar valt niet tegen op te therapeuten. In dit land is het ook nog eens zo dat de gevangenissen uitpuilen en er geen sprake is van enig comfort.

Jouw dagen waren gevuld met geschreeuw en blinde muren

Liefde en respect waren ver te zoeken. Misschien was dat ook wel de reden dat je daar zelf belandde. Zonder liefde en respect doen mensen rare dingen. Kijk maar naar de wereld om je heen. Misschien heb jij daar de afgelopen tijd weinig van mee gekregen, maar de wereld om je heen is een beetje in de war.

In vrijheid gevangen

De vrijheid waar jij zo naar verlangde is ineens een kwetsbare vrijheid geworden voor iedereen. Want is het niet de wet die je de vrijheid afneemt, dan is het wel het gedrag van velen deze dagen. Dit mag niet, dat moet wèl. Overal dreigt gevaar in de vorm van ziektes en terreur.

Échte vrijheid bestaat alleen maar in je hoofd

Maar ook in de vooroordelen die we over elkaar hebben, ook in de manier waarop we elkaar ‘bekijken’ via de sociale media. Échte vrijheid bestaat alleen maar in je hoofd. Want hoe vaak kunnen mensen nou ècht precies doen wat ze willen? Zonder daarvoor linksom of rechtsom bestraft te worden. Deze generatie is in vrijheid gevangen.

Mijn hoofd nam de vrijheid

Ik heb respect voor de mensen die toch hun eigen gang durven gaan en hun hart durven volgen. Ik heb respect voor een ieder die tegen de sociale druk in een statement durft maken, ik heb respect voor mensen die voor hun vrijheid kiezen. Een daarmee heb ik dus ook respect voor jou. In dit land gebeurt het nog vaak genoeg dat mensen ‘onschuldig’ achter de tralies belanden en mijn hoofd heeft de vrijheid genomen om jouw persoon daaraan te verbinden.

En dus gun ik je een toekomst vol vrijheid en kansen. Maar bovenal, een leven vol liefde en respect!

Het ga je goed,

Phileine

Reageer op artikel:
Ontsnapte gevangene krijgt de vrijheid
Sluiten