Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Kids 20 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Thuis muziek maken met je peuter heeft een positieve invloed op zijn ontwikkeling

Vergeet het Mozart-effect en Baby Einstein en maak je geen zorgen als je driejarige nog geen vioolles heeft gevolgd. De sleutel tot het ontwaken van de potentiële intelligentie en het geluk van je kind kan inderdaad in de muziek liggen. Maar bezwijken voor de commerciële muziekindustrie voor baby’s is niet in het belang van je kind of je portemonnee.

Probeer in plaats daarvan thuis samen muziek te maken, bijvoorbeeld door liedjes te verzinnen met je peuter. Een nieuwe studie suggereert dat regelmatig informeel musiceren met zeer jonge kinderen zelfs grotere voordelen hebben dan samen boeken lezen.

Het onderzoek

Een team van de Universiteit van Queensland hebben een studie gedaan onder meer dan 3000 kinderen. Het doel was te onderzoeken of er een link is tussen informeel thuismuziekonderwijs voor zeer jonge kinderen en latere cognitieve en sociaal-emotionele resultaten.

Het team ontdekte dat informeel musiceren thuis rond de leeftijd van twee en drie jaar kan leiden tot betere geletterdheid, rekenvaardigheid, sociale vaardigheden en aandacht en emotieregulatie tegen de leeftijd van vijf jaar. Uit het onderzoek bleek zelfs dat het maken van muziek met je peuter een grotere positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kind dan het lezen van boeken.

De positieve invloed van muziek op de ontwikkeling

Dat muziek een positieve invloed heeft op de mentale en sociale ontwikkeling van kinderen is al langere tijd bekend. De wetenschap heeft aangetoond dat het effect van muziek op de hersenen bijzonder sterk is, met studies die een verbetering van het IQ aantonen bij kinderen die muzieklessen krijgen.

Ook op latere leeftijd heeft muziek een belangrijke invloed op de hersenen, vergeetachtigheid kan bijvoorbeeld beperkt worden door levenslange muzikale activiteit. Dus op welke manier geven de resultaten van deze recente studie nieuwe informatie?

Muziek maken met mama of papa

Cruciaal is dat de bevindingen zijn gebaseerd op situaties waarin de muzikale activiteiten van kinderen informeel waren. In plaats van op de school werd thuis muziek gemaakt met een ouder en was het een speelse, sociale ervaring.

Eenvoudige en speelse muzikale activiteiten kunnen dus een enorme invloed hebben op het ontwikkeling van je kind: probeer samen een liedje te verzinnen om van één tot tien te tellen of maak nieuwe rijmpjes op bekende melodieën.De ware kracht van het muziek maken ligt in de unieke mix van creativiteit, geluid en interactie; het leren wordt versterkt door zijn basis in een positieve, empathische emotionele relatie.

Tweerichtingsverkeer

Lang voordat je kind naar muziekles gaat, heeft samen muziek maken met je peuter dus een enorme ontwikkelingswaarde. Je zult merken dat je er zelf ook van kan leren. In plaats van het aangeleerde deuntje te spelen op de piano, kan je kind je helpen creatief te zijn om samen spelenderwijs op een nieuwe manier muziek te maken.

Naast de nieuw bevestigde bonusvoordelen voor je kind, zijn jullie allebei verbonden met muziek: een fundamenteel onderdeel van een gelukkig en gezond leven.

LEES OOK: Taalontwikkeling: hoe praat een kind per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Conversation

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Thuis muziek maken met je peuter heeft een positieve invloed op zijn ontwikkeling
Sluiten