Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 24 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo simpel kan het zijn: dit is het beste ontwikkelingsspeelgoed voor kinderen

Het beste ontwikkelingsspeelgoed voor kinderen is misschien niet wat je denkt. Eenvoudige bouwstenen zijn namelijk het beste speelgoed voor de ontwikkeling van je kleine.

Interactieve knuffel-huisdieren, knutselpakketten, spelletjes op de iPad, noem maar op: het is moeilijk te weten wat voor speelgoed leuk is voor je kleine – laat staan wat ze écht toevoegen aan de ontwikkeling van waardevolle vaardigheden.

Goed nadenken over het speelgoed

Het is best belangrijk om als ouders goed na te denken over het speelgoed dat je koopt voor je kids. De eerste manier waarop kinderen leren is door hun handen te gebruiken en objecten te ontdekken. Dat verklaart dan ook dat het eerste speelgoed van kids vaak blokken zijn. Al sinds het einde van de 18e eeuw zien we dat er cognitieve verbanden kunnen worden gelegd wanneer er wordt gespeeld met blokken. Experts hebben ontdekt dat wanneer kinderen met blokken spelen, er een fase van cognitieve ontwikkeling plaatsvindt waarbij kinderen bijvoorbeeld begrijpen dat wanneer je een stuk stof over een blok heen legt, het object er nog steeds is – ook al kun je dat niet zien.

Met blokken bouwen en andere skills

Kinderen leren nog veel meer van het bouwen met blokken. Kinderen leren door de blokken te stapelen, maar ook door te kijken naar de grootte, zoals het fysiek vergelijken van twee blokken – ze zien dat de ene groter is dan de andere. Kinderen kunnen ook stabiliteit ontdekken: als je een groter blok als onderste neemt kan een klein blok er bovenop, andersom is dat niet stabiel. Als kinderen ouder worden leren ze door het spelen met blokken goed te delen. Blokken zijn het eerste wat een kind kan begrijpen en vervolgens geeft het weer toegang tot Lego en andere grotere bouwstenen. Het spelen met blokken voelt als oneindig, al kan je met Lego wel het idee hebben dat je tot een bepaald einddoel wordt ‘gedwongen’ (hetgeen wat je in elkaar moet zetten). Experts vinden dat Lego niet heel ‘open’ is verpakt: het heeft de neiging om als sets te worden verpakt voor eenmalig gebruik – al gaan veel kinderen uiteindelijk vrijuit bouwen en zijn wij ouders vaak degenen die dat ene grote schip of huis in elkaar moeten gaan zetten.

STEM speelgoed

STEM speelgoed zijn speelgoed waarbij kinderen spelenderwijs dingen leren zonder dat ze het gevoel hebben in de schoolbanken te zitten. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat dit soort speelgoed ‘onzin’ is en dat kinderen dat soort speelgoed niet nodig hebben. Experts vinden dat kinderen moet nadenken over bouwen, de ruimte, zwaartekracht en de basis van het leven. Ze hoeven nog niet na te denken over coderen.

Must-have speelgoed

Blokken zijn dus nog steeds goed genoeg voor kids om mee te spelen, denk dan ook vooral aan de klassieke blokken. Blokken waar weer iets extra’s op staat als bijvoorbeeld letters, kunnen verwarrend zijn voor je kind. Het is belangrijk om je kind te laten focussen op één ding van het blok: alleen de vorm of alleen de kleur. Je ziet bijvoorbeeld bij Montessori-speelgoed dat er één nieuw concept tegelijk met een nieuw speeltje wordt geïntroduceerd.

Kun jij nog meer goede ontwikkelingsspeelgoed voor kinderen tippen? Laat het weten op ons Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme