Anne Broekman
Anne Broekman Persoonlijk 12 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Ben je een onverbeterlijke pleaser? Zo stop je daarmee

Altijd voor een ander klaar staan is een hartstikke mooie eigenschap, maar het moet niet steeds ten koste gaan van jezelf. Ben jij zo’n pleaser die altijd met anderen bezig is, waardoor je zelf het onderspit delft? Zo maak je hier korte metten mee.

Zodra de juf van jouw kinderen roept dat ze een luizenmoeder nodig heeft, steek je jouw hand in de lucht. Dat je dit al drie jaar achter elkaar gedaan hebt, tja, dat is inderdaad wel zo. Op het werk help je steeds die collega uit de brand – ook al plant ze zelf steeds haar werkzaamheden niet goed – en je gaat naar iedere verjaardag, óók als je eigenlijk moe, ziek of veel te druk bent. De gedachte om iemand te moeten teleurstellen, kan je gewoon niet aan. Ho stop, zegt psychologe Ilene Strauss Cohen. Zij schreef onlangs het boek met de veelzeggende titel: When It’s Never About You: The People-Pleaser’s Guide to Reclaiming Your Health, Happiness and Personal Freedom. Volgens haar gaat pleasegedrag vaak ten koste van jezelf en jouw belangen. Haar tips om niet steeds die pleaser te zijn:

1: Wees je bewust van jezelf

Kijk naar jezelf met interesse en respect, in plaats van met een oordeel. Neem je gedachten en gevoelens serieus, want dan leer je van ze. En zo ben je minder geneigd om vanuit een vast patroon (‘ja hoor, ik doe dat wel!’) te reageren.

2: Besef dat ‘te veel doen’ schadelijk is voor je relaties

Voor een gezonde relatie met anderen moet je trouw zijn aan jezelf. Als je altijd maar een pleaser bent en te veel voor anderen doet (alles uit handen nemen, altijd het initiatief nemen om af te spreken) dan gaat de ander vaak automatisch minder doen. Je bedoelingen zijn dus goed, maar uiteindelijk is zo’n vriendschap of relatie dan niet meer gelijkwaardig en uit balans.

3: Leer loslaten

Als je je blijft vasthouden aan het verleden en de dingen die jou zijn overkomen niet kunt loslaten, dan is de kans groot dat je bent gaan geloven in negatieve dingen die tegen of over jou zijn gezegd. Deze ‘bagage’ kan jou als het ware gevangen houden. Door los te laten, benut je meer kansen.

4: Realiseer je dat je niet groeit door problemen te ontwijken

Als er een probleem opduikt, is het vaak een natuurlijke reactie om dat probleem en de bijborende gevoelens weg te drukken. We doen alles om pijn en ongemak te voorkomen. Maar door dingen te negeren wordt het vaak alleen maar erger. Iets met zachte heelmeesters en stinkende wonden…

5: Stel grenzen

Neem verantwoordelijkheid voor jouw rol in je relaties. Jij kunt ervoor zorgen dat deze bevredigend en in balans zijn. Hiervoor moet je wel uit je comfortzone komen: je zult grenzen moeten stellen en soms ‘nee’ moeten zeggen. Maar oefening baart kunst! Zelfs bij de meest onverbeterlijke pleaser. De wereld vergaat niet, als je een keer een familiefeestje overslaat.

6: Laat je niet door angst leiden

Als je alleen maar beslissingen neemt op basis van angst (‘straks vinden ze me niet meer aardig’), dan ben je niet trouw aan wat je zelf écht wilt. Met als gevolg dat je juist meer stress in je leven krijgt, want ergens knaagt dit natuurlijk aan je. Leer je neiging om te pleasen beter te controleren – door bijvoorbeeld iets langer na te denken voordat je op een vraag reageert – en je zult merken dat je een stevigere grond onder je voeten krijgt.

7: Accepteer jezelf

Jezelf nemen zoals je bent is een continu proces. Begin er nu mee. Weet wat je waard bent en zorg daar goed voor.

Bron: Psychology Today

Vaarwel roddelen en jezelf met anderen vergelijken: 10x negatieve onzin waar we voortaan dikke doei tegen zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben je een onverbeterlijke pleaser? Zo stop je daarmee
Sluiten