Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind 4 jul 2016

Onze aandachtsspanne is officieel korter dan die van een goudvis

‘Ik heb de concentratie van een goudvis’, een welbekende uitspraak die je misschien wel eens in een gesprek gooit als er weer eens over je korte spanningsboog gegrapt wordt. Uit onderzoek van Microsoft Corporation blijkt dat er meer waarheid in deze woorden schuilt dan je misschien denkt…

Het blijkt namelijk dat we ons gemiddeld acht seconden achter elkaar kunnen concentreren. Dit is welteverstaan een seconde korter dan de spanningsboog van een goudvis. Ja, echt. 2.000 Canadezen deden mee aan het onderzoek, met als doel de invloed van smartphones en digitale media op de hersenen te meten.

Door de opkomst van de smartphone spenderen we tegenwoordig heel wat uurtjes met onze neus achter een schermpje, maar dit is niet altijd even goed voor ons brein. In 2000 konden we ons nog zo’n twaalf seconden achter elkaar concentreren en inmiddels is dit aantal dus flink afgenomen.

Voordeel

We schijnen wel drastisch beter te kunnen multitasken (als moeder weet je daar alles van). We kijken namelijk gemakkelijk tv terwijl we op onze smartphone zitten te WhatsAppen en een beetje googelen op de tablet. Maar ja, dat is nu ook niet bepaald iets wat je op je CV zet.

Wel mogen we onszelf gelukkig prijzen voor het feit dat we in de afgelopen jaren méér tussentijdse vlagen van verhoogde concentratie ervaren, beter kunnen vaststellen wat we wel of niet willen én hebben we minder tijd nodig om informatie te verwerken en op te slaan. Hoera!

Dit zijn negen tips voor een betere focus op het werk >

Reageer op artikel:
Onze aandachtsspanne is officieel korter dan die van een goudvis
Sluiten