Ben je onzeker in je relatie? Zo vind je je zelfvertrouwen terug

Relatie Bedrock 10 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Ben je net een tijdje gelukkig aan het wezen in je relatie, slaat de onzekerheid toe. Dat je af en toe een onzekere periode hebt, is natuurlijk helemaal niks om je zorgen over te maken en het overkomt de allerbesten. Houdt de onzekerheid in je relatie langer aan, dan wordt het waarschijnlijk wel vervelend. Jij wordt er niet gelukkiger van en je relatie wordt er ook niet beter. Gelukkig zijn er genoeg dingen om te doen als je onzeker in je relatie bent.

Onzekerheid in een relatie is niks om je voor te schamen, dat belemmert alleen maar de mogelijkheid om er iets aan te doen. Als je er namelijk niks aan doet kun je emotioneel afhankelijk worden van je partner en dat wil je liever voorkomen.

Onzeker in je relatie, hoe komt dat?

Maar laten we bij het begin beginnen. Onzekerheid in je relatie kan veel verschillende oorzaken hebben. Je verleden en je manier van hechten speelt daar vaak een grote rol in.

Er zijn verschillende hechtingsstijlen: een veilige hechting, een angstige hechting of een vermijdende hechtingsstijl. Die laatste twee hebben vaak een negatieve invloed op je zelfvertrouwen als je ouder bent.

Ook je persoonlijkheid speelt een rol. De ene persoon heeft van nature een negatiever zelfbeeld dan een ander.

Een gebrek aan vertrouwen in je partner kan ook slecht zijn voor je zelfvertrouwen. Misschien had je eerst helemaal niet zo veel last van onzekerheid, maar nu in je relatie in een keer wel. Een relatie die niet helemaal lekker loopt, heeft logischerwijs ook veel invloed op hoe je je voelt. Dat hoeft niet te komen door schuld van jou of je partner. Jullie zijn gewoon anders en gaan anders met problemen, emoties en liefde om.

Omgaan met onzekerheid binnen je relatie

Ben je onzeker in je relatie en wil je daar graag wat aan doen? Neem daar dan rustig de tijd voor en weet dat je je onzekere gevoelens niet in een dag kunt veranderen. Wees in dit proces lief voor jezelf. Stukje bij beetje zal je je zelfverzekerder voelen.

1. Ontdek waar het vandaan komt

Om iets aan je onzekerheid te kunnen doen, is het eerst goed om te ontdekken waar het vandaan komt. Is jullie relatie in een sleur beland, vertrouw je je partner niet helemaal, ben je niet tevreden over jullie seksleven, heeft je partner wat minder tijd voor je, twijfel je of jullie bij elkaar passen of is een van jullie de laatste tijd erg jaloers?

Door de vinger op de zere plek te leggen, is het ook makkelijker om er iets aan te doen. Misschien is het iets persoonlijks bij jou, of misschien is het iets dat jullie samen aan moeten pakken.

2. Praat er over

Wat het ook is, praat er over. Als jij merkt dat de onzekerheid bij jou persoonlijk ligt, is het goed om dat aan je partner te laten weten. Door je kwetsbaar op te stellen en je gevoelens te delen, kan je partner er voor je zijn. Alleen dat kan al veel onzekerheid weg nemen.

Is er iets binnen je relatie dat je onzeker maakt, bespreek het dan ook zeker. Laat weten dat je even wilt praten over dat je je de laatste tijd onzeker voelt en dat je denkt dat dat komt omdat jullie bijvoorbeeld in een sleur zijn beland en dat je denkt dat jullie daarom minder seks hebben of dat jij je minder aantrekkelijk voelt.

Geef je partner niet de schuld van je gevoelens, dat voelt het als een aanval. Door uit te leggen wat jouw gevoel is, kan je partner er even rustig over nadenken en kunnen jullie samen tot een oplossing komen.

3. Zoek afleiding

Voel je je constant onzeker over je relatie? Focus dan ook op andere dingen in je leven. Ga iets leuks doen met je beste vrienden of ga sporten. Zijn er vooral bepaalde momenten dat je je onzeker voelt, zoals wanneer je partner uit gaat? Zorg ook dat je op die momenten wat afleiding hebt.

4. Oefen in dankbaarheid

Dankbaarheid is heel belangrijk in de strijd tegen onzekerheid. Onzekerheid komt namelijk ook voort uit het vergelijken van jezelf met anderen en uit het kijken naar wat je allemaal niet hebt. Door dagelijks drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, kun je dat gevoel veranderen. Natuurlijk helpt het om daarbij ook te kijken naar dingen waar je dankbaar voor bent binnen je relatie.

5. Acceptatie

Als je je onzeker voelt, helpt het vaak niet om streng voor jezelf te zijn. Als je je op bepaalde momenten onzeker voelt, maar je zelf niet toestaat om die onzekerheid te voelen, stapelt het probleem zich op. Je drukt je gevoelens dan namelijk weg en waarschijnlijk spreek je jezelf ook nog streng toe.

Door juist te accepteren dat je af en toe onzeker bent, geef je het gevoel de ruimte en kun je liever voor jezelf zijn. Acceptatie kan het ook makkelijker maken om het er met je partner over te hebben.

Dat betekent trouwens niet dat je het gevoel maar moet laten. Door te accepteren wat er op dit moment is, kun je namelijk makkelijker werken aan verandering dan door het gevoel er in eerste instantie niet te laten zijn.

6. Zoek professionele hulp

Lukt het met deze tips niet om je zekerder te voelen? Schakel dan professionele hulp in. Voor jou alleen of misschien voor jullie samen. Sowieso kan een beetje hulp van buiten nooit kwaad. Je leert jezelf en je partner er namelijk nog beter door kennen.

Werken deze stappen niet of staat je partner er niet voor open om het er met je over te hebben? Misschien is het dan tijd om je relatie te beëindigen. Dat is geen makkelijke stap, maar in the long run zal het je meer zelfvertrouwen geven.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock.

Wil jij er ook vanaf? Dit zijn de oorzaken van je onzekerheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme