Onzuivere huid? Zo gebruik je jouw verzorgingsproducten op de juiste manier

Algemeen Valéry de Voijs 1 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Misschien heb jij er tijdens je puberteit al veel last van gehad, of had je nergens last van en komt het opeens opzetten: vervelende puistjes en onzuiverheden op je huid. Of je nu kampt met rode bultjes op je voorhoofd, of een onzuivere huid rondom je kaaklijn, het is natuurlijk super frustrerend. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Het is dan niet alleen belangrijk dat je de juiste producten vindt, maar ook leert hóe je ze deze producten beste kan gebruiken. Deze tips bij een onzuivere huid kunnen je helpen.

De schappen liggen vol met allerlei verschillende huidproducten, maar welk product is nu het meest geschikt voor jouw huidtype? En waar moet je op letten bij het gebruik ervan? Deze tips helpen je alvast een eindje op weg.

Tips bij een onzuivere huid.

Zo kun je veelgemaakte fouten in ieder geval vermijden:

1. Vermijd agressieve producten

Juist als je te maken hebt met een onzuivere huid, probeer je er alles aan te doen om dit te verhelpen. Als je door de drogist loopt, zul je dus al snel naar de schappen gaan waar de crèmes liggen die zich focussen op acne.

Deze producten zijn vaak gericht op het behandelen van een vettige huid, en de producten bevatten dan ook vaak alcohol of mint. Dit droogt de huid juist uit, waardoor jouw huidproblemen alleen maar verergeren. Let er bij het uitzoeken van je juiste producten dan ook op dat ze geen alcohol of parfum bevatten.

2. Exfolieer (met mate!)

We get it: je huid ziet er dof uit, je voelt bultjes op je wang, en je hebt geleerd dat het scrubben van je huid te agressief kan zijn, dus besluit je te exfoliëren. Je gebruikt een exfoliërend product, om je huid tot diep in je poriën te reinigen. So far so good!

BHA of AHA

Exfoliëren doe je door middel van een type zuur. Er bestaan twee soorten zuren: de BHA zuren (zoals bijvoorbeeld salicylzuur) en AHA zuren (bijvoorbeeld glycolzuur). Maar wanneer gebruik je deze producten nu? Kort gezegd dringen de BHA zuren dieper door in je huidlagen, en verwijderen overtallig talg. De AHA zuren (ook wel fruitzuren genoemd) hebben een werking op de bovenste huidlaag en zijn dus vooral geschikt als je last hebt van oneffenheden zoals pigmentvlekken, fijne lijntjes of zonbeschadiging.

Te vaak

Juist als je last hebt van een onzuivere huid, zul je de neiging hebben vaak te exfoliëren. Je zult denken: veel exfoliëren = veel talg verwijderen = geen vettige huid = geen onzuiverheden. Niet dus. Door (te) vaak te exfoliëren irriteer je je huid juist alleen maar. Soms moet je je huid ook even tijd geven om te herstellen.

5 manieren om je huid te verzorgen met appelazijn

3. Gebruik vitamine C

Heerlijk, die vitamientjes voor je huid! En dan hebben we het niet over het netje mandarijnen in je fruitschaal, maar over de huidproducten die vitamines bevatten. Veel huidproducten bevatten vitamine C omdat het je huid zo’n ‘fresh look‘ geeft.

Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen in je huid en (hoe graag we het ook willen ontkennen) dat is nou iets wat bij het ouder worden wat extra hulp kan gebruiken. Ook helpt dit ingrediënt bij pigmentvlekken, acne(littekens) en rosacea. Maar let op, want ook met het gebruik van vitamine C kun jij de fout ingaan:

De verpakking

Let bij het kopen van je producten op de verpakking. Vitamine C kan namelijk slecht tegen vocht, licht en zuurstof. Als het ingrediënt in aanraking komt met zuurstof zal het dus zijn werking verliezen. Een glazen potje heeft dus niet zoveel zin.

Verkeerd percentage

Vitamine C werkt alleen in hoge concentraties. Producten met minder dan 4% vitamine C zullen dus niet zo’n groot effect hebben. Is het niet helemaal duidelijk hoeveel procent er in zit? Kijk dan in de ingrediëntenlijst: de stof moet als eerste vernoemd zijn (of in ieder geval in het eerste 1/3 deel van de lijst).

Verkeerde combinatie

Naast de juiste verpakking en het geschikte percentage, kan er dus nog meer mis gaan. Alle ingrediënten hebben een bepaalde werking op elkaar.

Zonder ingewikkelde scheikundige taal te gebruiken komt het hierop neer: je huid heeft een bepaalde balans tussen antioxidanten en pro-oxidanten, en niet alle productcombinaties zijn even gunstig voor deze balans. Zo heeft vitamine C een versterkend effect als je het gebruikt in combinatie met vitamine E.

Gebruik je het ingrediënt in combinatie met Retinol? Zorg dan dat er genoeg tijd tussen zit. Zo kun je vitamine C in je ochtendroutine toevoegen, en kun je Retinol voor het slapen gaan gebruiken. Gebruik het product ook niet te veel/vaak: dan ontstaat er weer een disbalans tussen antioxidanten en pro-oxidanten.

Daarbij maakt het je huid extra gevoelig voor UV-straling. Heb je dus een zonvakantie gepland? Laat dan de vitamine C crème maar een paar dagen achterwege (of smeer je in ieder geval extra goed in)

4. Retinol

Nog meer vitamientjes! Retinol is namelijk een product dat in de vitamine A groep valt. Het product kan een mooi effect opleveren – mits je het goed gebruikt. Want net als bij Vitamine C geldt: de frequentie van het gebruik, en het percentage van het ingrediënt is belangrijk. Retinol blijft namelijk 72 uur doorwerken.

Vooral als je dus net begint met het gebruiken van Retinol is het belangrijk dat je het gebruik langzaam opbouwt. Kies bijvoorbeeld voor product met 1% Retinol, gebruik het product één keer in de drie dagen, en zie hoe je huid reageert.

Misschien denk je dat (juist door de sterke werking) het verstandig is om de Retinol alleen aan te brengen op de ‘probleemplekjes’, maar hier ga je juist de mist in: breng het product aan over je hele gezicht.

14 alledaagse gewoontes die een mooie huid saboteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen