Nieuw in Nederland: ooglidcorrectie volgens de Milaan techniek
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2F72425441_s.jpg)
Last van zware, vermoeide ogen of moeite met het aanbrengen van make-up door een huidoverschot bij je bovenoogleden? Vind je het ‘ouder wordende’ uiterlijk storend? Dan heb je vast weleens een ooglidcorrectie overwogen. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Jurjen Schortinghuis, MKA-Chirurg* bij JC Kliniek, geeft antwoord op de 8 vragen die je altijd al wilde stellen over de bovenooglidcorrectie!
1. Waarom heb ik last van overhangende oogleden?
“Dat heeft met name te maken met de stevigheid en elasticiteit van de huid. Hoe soepel de huid is, wordt bepaald door het collageen (elastisch eiwit) en het hyaluronzuur (houdt water vast). Als je ouder wordt, wordt het collageen minder elastisch en neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af. Daardoor wordt de huid slapper en dunner waardoor overhangende oogleden kunnen ontstaan. Roken en blootstelling aan de zon (UV licht) versnelt dit proces.”
2. Wat zijn de meest voorkomende klachten?
“In het ergste geval beperken de overhangende oogleden je zicht. Ook kun je last hebben van milde klachten, zoals hoofdpijn bij het voorhoofd of vermoeide ogen. Daarnaast storen veel vrouwen zich aan het ‘ouder wordende’ uiterlijk – dat het het aanbrengen van make-up lastig maakt, bijvoorbeeld. Ik hoor veel mensen waarbij de mascara bijvoorbeeld vlekt op het bovenooglid, of waarbij het oogpotloodlijntje gewoon helemaal niet meer zichtbaar is. Dan kan een ooglidcorrectie met de Milaan techniek echt een uitkomst bieden.”
3. Wat is de Milaan techniek?
“Bij een traditionele ooglidcorrectie wordt voornamelijk huid aan de bovenkant van het oog verwijderd. De Milaan techniek verwijdert een groter stuk huid, zowel aan de bovenkant als aan de zijkant van het oog.”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FSchermafbeelding-2020-08-13-om-15.27.54.png)
4. Waarom haal je ook huid aan de zijkant van het oog weg?
“Lateral hooding is de term voor het huidoverschot aan de zijkant van het oog. Het is belangrijk om bij een ooglidcorrectie ook deze lateral hooding aan te pakken. Onderzoek van Prant et al heeft uitgewezen dat bij een aantrekkelijk oog het bovenooglid over de gehele lengte evenveel zichtbaar is. Met de Milaan techniek bereik je dat.”
5. Behandel je ook mensen die al een ooglidcorrectie hebben gehad?
“We behandelen ook mensen die eerst een traditionele ooglidcorrectie hebben gehad, maar het resultaat niet voldoende vinden. Dan corrigeren we de huid aan de zijkant ook, om het bovenooglid in zijn geheel beter zichtbaar te maken. Het is fijn om die mensen te helpen en ze weer een goede ervaring te geven.”
6. Hoe kwam je hier eigenlijk bij?
“Een assistente van mij had een tijd geleden een ooglidcorrectie gehad, maar was niet tevreden over het resultaat – het huidoverschot aan de zijkant bedekte haar ooglid nog steeds. In mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik via een publicatie van Bellinvia et al terecht bij een privékliniek in Milaan. Daar ben ik naartoe gegaan om de techniek met eigen ogen te zien en ervan te leren. Ik was erg onder de indruk van de hoogstaande chirurgie en de mooie resultaten. Zij hebben deze techniek de afgelopen jaren al een paar duizend keer verricht en geperfectioneerd, maar voor zover ik weet gebruikt niemand deze techniek in Nederland.”
7. Hoe weet je dat de Milaan techniek goed werkt?
“Wij doen binnen JC Kliniek veel wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van onze behandelingen en proberen resultaten meetbaar te maken. Daarom wordt elke klant gefotografeerd en vragen we ze gestandaardiseerde vragenlijsten in te vullen waarmee we het verschil tussen voor en na de ingreep kunnen meten.
Samen met de MKA-chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben we de wetenschappelijke literatuur over ooglidcorrecties op een rij gezet. Uit onderzoek van Hollander et al bleek dat nog niet goed uitgezocht is welke techniek van ooglidcorrecties het mooiste resultaat geeft. Momenteel loopt een onderzoek waarbij onze resultaten worden vergeleken met een groep patiënten die de traditionele techniek hebben ondergaan. De voorlopige resultaten bevestigen de meerwaarde van de Milaan techniek.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FSchermafbeelding-2020-08-14-om-11.11.00.png)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FSchermafbeelding-2020-08-13-om-15.29.26-1.png)
8. Hoe zit het eigenlijk met littekens?
“Met de traditionele techniek valt het litteken in een huidplooi van het ooglid, waardoor het litteken bijna onzichtbaar is. Dat is waarom artsen oorspronkelijk alleen dáár huid weghalen. Bij de Milaan techniek valt het litteken vaak samen met een kraaienpootje, dit geneest over het algemeen heel goed. Na 6 maanden is het bij 92% van de patiënten niet meer zichtbaar en als het er nog zit wordt dit dunne lijntje niet als storend ervaren.
Je kunt zelf ook het een en ander doen om het litteken goed te laten genezen. Zo is het raadzaam om sunblock te gebruiken om verkleuring van het litteken te voorkomen door UV straling en kun je het herstel ondersteunen met een serum.”
Wil je nog meer weten over het onderwerp of ben je benieuwd of dit ook iets voor jou is? Neem dan contact op met Jurjen Schortinghuis via [email protected] of bel naar 0591245999.
* Een MKA chirurg is een chirurg van Mond, Kaak en Aangezicht. In Nederland zijn de MKA chirurgen zowel arts als tandarts en hebben zij daarnaast een 4 jaar durende chirurgische opleiding gevolgd.