Ooit afgevraagd waarom dakloze mensen zo vaak een hond hebben?

Die trouwe viervoeter die er altijd voor je is en je steun en onvoorwaardelijke liefde geeft. De trouwe ogen van je hond of de warme kopjes van je kat. Een huisdier helpt bij eenzaamheid en maakt gelukkig. Niet gek dus dat dakloze mensen vaak een huisdier hebben. Nieuwe daklozen zijn door een hoop pech, tegenvallers en mogelijk verkeerde beslissingen op straat terecht te komen. Ze willen hier zo snel mogelijk weer uit. Ondertussen is het fijn als ze geholpen worden met de prachtige dienst Street Messenger, die er ook is voor hun huisdier.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar de cijfers liegen er niet om. Sinds 2009 zijn er 13.000 nieuwe daklozen bijgekomen. Een toename van 74%. En de reden heeft vaak niets te maken met de slechte beslissingen in het leven (gebruik van drugs of drank). Scheiding, ontslag of slechte investeringen leiden er ook toe dat mensen op straat terecht komen. Deze groep ‘nieuwe daklozen’ is heel kwetsbaar, omdat ze nog niet street wise zijn. En als ze een huisdier hebben nemen ze die vaak met zich mee. Omdat er geen ander adres voor ze is of omdat ze hun vriend graag bij zich hebben. Deze mensen hebben overigens wel vaak een mobiele telefoon. En hier ligt een prachtige kans.

Street messenger

Om die reden is de Vodafone foundation (i.s.m. het Leger de Heils) een prachtig initiatief gestart. Street Messenger, een Whatsapp- en SMS-dienst voor daklozen. Hulporganisaties delen via SMS en WhatsApp informatie met praktische tips en info. Openingstijden van opvang, extra bedden tijdens de koudere nachten of het regelen van een dierenarts voor een checkup of bij een probleem. Maar denk vooral ook aan ondersteunende berichtjes om ze een hart onder de riem te steken. Door de dienst krijgt deze groep echt betere kansen om snel weer terug te keren naar een veilige situatie met een baan en een dak boven het hoofd. Samen met hun makker.

Hulp voor je trouwe makker

In onderstaande video zie je hoe ontzettend belangrijk het is voor iemand zonder geld wel zorg te kunnen bieden aan hun huisdier. Ontroerend.

In samenwerking Vodafone

Reageer op artikel:
Ooit afgevraagd waarom dakloze mensen zo vaak een hond hebben?
Sluiten