Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 22 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom samen zingen in de auto een must is deze zomervakantie

Het is zomervakantie. De kinderen zitten jengelend achterin de auto terwijl jij jezelf al 1,5 uur afvraagt waarom het in vredesnaam nodig was om helemaal naar Noord-Frankrijk te rijden, en niet gewoon de tent in de achtertuin te plempen. Plotseling heb je een idee: een muziekje zal vast wel helpen. Al gauw brult de hele auto vrolijk mee met Pharrell Williams. Hèhè, ‘rust’. Maar hoe kán dat nou eigenlijk?

Muziek is een beproefd middel om banden te smeden en te verdiepen. ‘Muziek is van alle culturen. Iedereen kan zingen, zuiver of onzuiver, vandaar dat zingen en het maken van muziek ook zo’n sterk verbindende factor is,’ schrijft neuropsycholoog Erik Scherder in zijn boek Singing in the brain. Als je samen muziek maakt kom je sneller tot elkaar. Dat heeft verschillende redenen.

Muziek maken

Bij het maken van muziek komen blij-makende stofjes als endorfine, dopamine en serotonine vrij. Nu is het natuurlijk logisch dat mensen makkelijker bij elkaar komen als ze blij zijn. Maar dat is niet het enige. Het feit dat je aan iets samenwerkt en successen deelt met elkaar, bevordert het enorm om positief naar elkaar te kijken. Als je samen muziek maakt, dan bereik je iets samen.

LEES OOK: Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek

Je moet op elkaar letten: in welk tempo speelt de ander? Speelt hij hard of zacht? In welke stijl? En hoe past datgene wat ik nu doe daarbij? Eigenlijk heel begrijpelijk dat je hierdoor meer banden smeedt dan wanneer je samen op de bank Netflix zit te kijken. (Hoewel het samen kijken van een goede horrorfilm ook wel zijn voordelen heeft trouwens…)

Muziek luisteren

Oké, dat is leuk en aardig. Maar waarom werkt het dan zo goed om een muziekje aan te zetten in de auto? Het is niet dat je even een gitaar uit het dashboardkastje trekt of zo. Nou, zelfs met het luisteren naar muziek bereik je al veel. Uit Amerikaans onderzoek (onder leiding van neuropsycholoog Daniel Levitin) blijkt bijvoorbeeld dat binnenshuis muziek luisteren leidt tot meer intimiteit tussen de gezinsleden. En dat niet alleen, het zou ook meer hulp in huishouden stimuleren. Hoe dat nou weer zou moeten werken is ons eigenlijk een raadsel, but count us in. Wil je echter voor het optimale effect gaan: brul dan in de auto lekker mee met de radio, dan volgt de rest hopelijk vanzelf. Wordt het toch nog een ‘rustige’ vakantie.

Oorkaan maakt concerten met topmusici voor een jong publiek. Met deze live concerten willen zij jonge en oude oren openen voor de oneindige wereld van de klassieke muziek. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens welke concerten er binnenkort spelen. De komende paar weken schrijft Oorkaan voor Famme een serie artikelen over de kracht van muziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychologie Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom samen zingen in de auto een must is deze zomervakantie
Sluiten