Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 14 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Op deze 6 mijlpalen bereidt geen enkel babyboek je voor

Alle mama’s zijn wel bekend met de meest voorspelbare mijlpalen die je baby of peuter eens zal bereiken. Tandjes, zijn eerste woordjes en stapjes… Maar er zijn ook mijlpalen die je niet in babyboeken vindt, maar waarvan je bijna zeker weet dat ze óóit gaan gebeuren.

Je kunt maar alvast voorbereid zijn…

Hij/zij rolt van het bed

Je legt je kind in het midden van jullie één meter tachtig brede bed zodat je binnen tien seconden je pyjama uit kunt gooien en je in je normale kloffie kunt wurmen. Je hebt je nog niet omgedraaid of je hoort het geluid waar je zo bang voor was: de ‘boem’. Het idee dat je kleine misschien iets mankeert ‘door jouw toedoen’. Vréselijk.

Zijn/haar eerste woedeaanval en public

‘Nee liefje, die koekjes gaan we écht niet meenemen want we hebben thuis genoeg.’ Voor je het weet zet je schatje het op een gillen en werpt de hele supermarkt je beschuldigende blikken toe. We know the feeling…

Hem/haar voor het eerst bij iemand achterlaten

Alleen moeders begrijpen de wirwar aan gevoelens op zo’n moment. Schuld, schaamte, vrijheid en meer schuldgevoelens komen boven als je voor het eerst van je kind gescheiden wordt. Maar geloof ons, je komt écht sterker uit deze rollercoaster van emoties!

De dag dat hij/zij geen borstvoeding meer krijgt

Om nog even door te gaan over die rollercoaster van gevoelens… Aan de ene kant kun je die pijnlijke tepels eindelijk vaarwel zeggen en hoef je je geen zorgen meer te maken om natte plekken in je jurkje tijdens belangrijke vergaderingen. Maar aan de andere kant teken je ook voor het einde van het tijdperk waarin je misschien wel het meest intiem met je baby bezig was.

De eerste keer dat hij/zij jou niet wil

Er komt een dag dat je kleine liever voorgelezen wil worden door haar vader ‘omdat hij de geluidjes beter doet’. Of, de ergste van allemaal, als alléén de oppas de haren van haar Barbies mag kammen. Heb je je ooit zo overgeslagen gevoeld? Welkom bij de club!

De dag dat je je luiertas een mooi plekje op Marktplaats geeft

Hij heeft je bijna een hernia bezorgd, dat onding. Volgepropt met luiers, schone kleren voor het geval dat, billendoekjes, nog meer schone kleren voor het volgende geval dat, en als het goed is zaten je sleutels er ook nog ergens tussen. Het is ein-de-lijk tijd voor een móóie tas, en daar mag je best een klein vreugdedansje om maken.

Lees ook: 12 hoogte- en dieptepunten die je meemaakt in je eerste jaar als moeder >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze 6 mijlpalen bereidt geen enkel babyboek je voor
Sluiten