Redactie
Redactie Kids 25 december 2014

Op deze 6 vlakken is familie je beste adviseur

Bloed is dikker dan water: familie gaat altijd boven niet-familie. Toch zijn er genoeg momenten geweest waarop ze het bloed onder je nagels vandaan haalden, al die goedbedoelde adviezen en bemoeienissen. Achteraf gezien mogen we stiekem niet klagen, want daar komt ‘ie: ze hadden meestal toch gelijk.

Het is soms een tikkie pijnlijk en zelfs een beetje gênant, maar je DNA-genoten weten soms meer dan jij. Sterker nog, ze zijn zelfs je beste adviseur op deze zes vlakken:

1. Stijl

Als puber slaat iedereen aan het experimenteren. Je uiterlijk valt prooi aan de behoefte dingen over een andere boeg te gooien. Niets mis met een funky haarstijl of wat gekke kleding, maar je familie houdt stiekem wel een oogje in het zeil. Het moet niet té gek worden. Het voelt misschien als kritiek, maar zij denken aan het grotere plaatje. Ze willen dat mensen voor je open staan en dat je nooit een kans in het leven zult missen.

2. Succes

Succes is voor iedereen anders. Veel mensen denken dat ze aan een hele waslijst moeten voldoen voordat ze succesvol zijn. Je moet een goede baan hebben, een leuk gezin, een mooi (koop)huis. Maar je familie ziet dat anders. Zij (en in het bijzonder je ouders) vinden je succesvol als je een liefhebbend persoon bent geworden, je andere mensen helpt en je dromen hebt durven najagen.

3. Liefde

Je familie heeft overal een mening over, ook over je lover(s). Toen jij nog probeerde uit te vogelen of het dé ware was, wist je familie allang hoe laat het was. Moeders zullen toch kijken of die leuke jongen in staat is jou gelukkig te maken. Of hij een liefhebbend vader gaat zijn voor je (toekomstige) kinderen. Ze zeggen niet voor niets ‘liefde maakt blind’, gelukkig houden familieleden hun ogen wijd open.

4. Onderwijs

Poeh, als er twee mensen je hebben gepusht om een diploma te halen zijn het je ouders wel. Kreten als ‘ja, maar je zus heeft ook alles netjes afgemaakt’ waren misschien niet didactisch verantwoord, maar werkten opmerkelijk goed. Met dat papiertje eenmaal op zak, ben je ze toch behoorlijk dankbaar. Alleen een coach haalt het beste in je naar boven.

5. Sociaal leven

‘Die vriend(in) is niet goed voor je.’ Het is misschien best pijnlijk om te horen, maar je familie durft het wel te zeggen. In eerste instantie probeer je jullie vriendschap te verdedigen. Zo erg kan het toch niet zijn? Om er een paar jaar later achter te komen dat die persoon je emotioneel heeft leeggezogen. De vriendschap verwatert en, ja hoor, je familie had toch gelijk.

6. Onszelf

Je familie wil jou gelukkig zien. Met name moeders zijn erop gebrand dat hun spruiten goed terecht komen. Zij weten hoe je in elkaar zit, wat je sterke punten zijn, wat past bij je karakter. Wij mensen kunnen ontzettend koppig zijn, maar neem je familie’s adviezen wel ter harte. Ze staan aan jouw kant!

De beelden zijn screenshots uit de film ‘Meet the Parents’ en ‘Meet the Fockers’ (Universal Studios)

Reageer op artikel:
Op deze 6 vlakken is familie je beste adviseur
Sluiten