Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 7 okt 2015

Op deze leeftijd liegt je kind het meest

Een leugentje van je kind, je hebt er vast weleens een voorbij zien komen. Maar op welke leeftijd wordt er eigenlijk het meest gelogen? En wie zijn de beste ‘leugenaars’?

Laatst had ik er voor het eerst mee te maken, dénk ik. Ik vroeg mijn dochter of ze nu net de afgesproken hap boontjes had genomen of niet. Ik was namelijk even de pannen veilig aan het zetten. ‘Jahaaaa’, antwoordde ze. Maar haar ogen twinkelden net iets teveel… Zou dit het eerste leugentje zijn waarop ik haar betrapte? Het zorgde er wel voor dat ik me afvroeg: wat is eigenlijk de leeftijd waarop het meest gelogen wordt? Daar blijkt onderzoek naar gedaan.

Het meest liegen…

Tijdens een studie werd aan ruim duizend mensen van 6 tot 77 jaar gevraagd hoeveel ze logen in 24 uur (dit moesten ze bijhouden). Het gemiddelde bleek twee leugens. Tieners kwamen daarbovenuit, die vertelden bijna drie leugens (2.8) per 24 uur. Waarom tieners het meest liegen? Waarschijnlijk omdat zij in een leeftijd zitten waarop ze veel ontdekken en dit nu eenmaal niet altijd de beste keuzes betekent. Dan hoeft natuurlijk niet iedereen te weten (vooral je ouders niet!) wat voor doms je nu weer gedaan hebt. Als ik terugkijk naar mijn eigen puberteit, heb ik ook weleens een leugentje om bestwil verteld (al was ik een buitengewoon braaf en saai kind, dus zou je kunnen zeggen: zélfs ik heb dat weleens gedaan).

En het best liegen…

De beste leugenaars bleken mensen in de leeftijd van 18 tot 29 jaar, die hebben natuurlijk in de jaren ervoor flink kunnen oefenen.
Uit het onderzoek blijkt trouwens dat kinderen tussen de zes en acht jaar het meest eerlijk zijn. Kijk, dat is dan wel weer fijn om te lezen. Wat betreft mijn dochter: ik heb tegen haar gezegd dat ik haar op haar woord geloofde.

Wat zeg jij als je denkt dat jouw kind een leugentje vertelt? Praat mee op Facebook!

Wat te doen bij een leugen(tje) van je kind? Je leest het hier! >

Reageer op artikel:
Op deze leeftijd liegt je kind het meest
Sluiten