Redactie
Redactie Erop uit 20 okt 2015

Op deze manier maak je de wereld een klein beetje beter…

Normaal gesproken vind ik Fidan Ekiz altijd een beetje gemaakt als tafeldame bij DWDD, maar gisteren had ze me precies waar ze me hebben wilde. Geboeid, instemmend knikkend. Fidan sprak namelijk rake woorden in haar openingsminuut.

Over dat mensen moeten beseffen dat de wereld waar we nu in leven de realiteit is, dat het aan ons is om de geschiedenis vorm te geven én te veranderen en vooral: om iets te doen dat binnen je vermogen ligt. Allemaal om de wereld iets mooier te maken. Of in ieder geval: minder lelijk.

En omdat ik van opbeurende woorden met inhoud hou, word ik blij van opbeurende nieuwsberichten – helemaal anno nu. Dank jullie wel Nu.nl, dat jullie dit bericht uit de Israëlische krant The Times of Israel overnamen.

‘Restaurant geeft korting aan Joden en Arabieren die samen eten’
Een humusrestaurant in de Israëlische kuststad Kfar Vitkin geeft Joden en Arabieren die samen eten 50 procent korting op de rekening. De Hummus Bar, zoals het restaurant heeft, wil met de ludieke actie reageren op het toenemende geweld tussen Joden en Palestijnen de afgelopen weken. “Bang voor Arabieren? Bang voor Joden? Wij hebben in ons restaurant geen Arabieren, maar óók geen Joden: we hebben mensen!” zo stelt de eigenaar in een bericht op Facebook.

Uitdagingen en obstakels

Mijn laatste bezoek aan Israël is helaas alweer lang geleden, maar potjandikkemes, wat is het een mooi land. Inderdaad, met veel uitdagingen, obstakels, misstanden en een heleboel wederzijds onbegrip. Echter, zo lang er mensen zijn zoals deze restaurantbaas, komen mensen steeds vaker een stukje dichter bij elkaar. En dat is precies waar we met elkaar moeten komen: naast elkaar.

Idee: kunnen meerdere Nederlandse restaurants/eetcafés/snackbars misschien overwegen een zelfde soort actie op poten te zetten? Vooral in dorpen als Oranje, Enschede en Beverwaard. Daar waar onwetendheid en angst de mensen in hun greep heeft. Eet samen, praat samen en betaal maar de helft. In Israël is het restaurant de afgelopen week overladen met bezoekers, misschien werkt het ook bij ons? Worth the try, denk ik.

NB. Het restaurant in Kfar Vitkin serveert zowel kosher als halal voedsel.

Van het schoolplein naar Lesbos: ‘We wilden écht iets betekenen voor vluchtelingen’. Lees het inspirerende verhaal van moeders Annekarijn, Mera en Bern >

Reageer op artikel:
Op deze manier maak je de wereld een klein beetje beter…
Sluiten