Manon Sikkel
Manon Sikkel Kids 16 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom het goed is om opa’s en oma’s die oppassen, te leren hoe opvoeden is veranderd

‘Ja maar we lieten jou altijd gewoon huilen hoor.’ Opa’s en oma’s deden het misschien vroeger met jou anders dan dat jij (je bent zeg, ergens midden of eind dertig) het nu met je kinderen doet. Niet altijd natuurlijk, maar soms misschien wel. Niet gek, want de wetenschap heeft enorme vooruitgang geboekt. Soms is het goed (of nodig) opa’s en oma’s daar nog even extra van te overtuigen.

‘Rust, reinheid en regelmaat,’ dat was wat Nederlandse ouders generaties lang in gedachten hielden wanneer ze een baby kregen. ‘Flink laten huilen is goed voor de longen,’ was een ander. En kinderen niet te veel verwennen natuurlijk. En als er iets mis was, dan werd het dikke boek van dokter Spock erbij gehaald.

Veel knuffelen

Miljoenen kinderen zijn zo heel gezond groot geworden. Toch zijn er – gelukkig – ook dingen veranderd in de opvoeding. We weten, dankzij een groot Engels onderzoek – nu echt heel zeker dat op de buik slapen de kans op babysterfte onnodig vergroot. We weten ook dat hard huilen soms geen aanstellerij is en je een jong kind juist heel veel moet knuffelen en bijna niet kunt verwennen.

Ouderwets

Dat verschillende generaties anders over kinderverzorging denken is normaal. Voortschrijdend inzicht heet dat. Niet alles wat onze ouders deden was beter, niet alles wat wij doen is slecht. Maar wat als je vindt dat de grootouders je kind in gevaar brengen met hun ‘ouderwetse’ praktijken? Onderzoekers van Northwell Health in New York ondervroegen 636 grootouders die regelmatig voor hun kleinkinderen zorgden.

Uit het onderzoek bleek dat een kwart van de grootouders niet wist dat baby’s op hun rug moeten slapen. Bijna de helft was ervan overtuigd dat je koorts het best omlaag kon brengen door een kind in een ijskoud bad te zetten. En bijna zeventig procent van de grootouders dacht dat je kleine wondjes het beste in de lucht kon laten genezen, terwijl de richtlijn inmiddels is dat afdekken met een pleister beter is.

Roken is niet best

Waarom zouden grootouders de gezondheid van hun kleinkind in gevaar willen brengen? En brengen ze die wel in gevaar? Feit is dat de wetenschap de afgelopen decennia enorme vooruitgang heeft geboekt. We weten nu echt met zekerheid dat roken in de omgeving van een kind zeer schadelijk is en dat je ook de kleinste baby’s in een beveiligd autostoeltje moet vervoeren.

We snappen beter dat buikkrampjes door koemelkallergie veroorzaakt kunnen worden, dat flesjes appelsap niet goed zijn voor het gebit en dat vaders net zo belangrijk zijn in de opvoeding als moeders. En al die kennis is beschikbaar, via het consultatiebureau en via internet.

Waar onze ouders en grootouders zich een paar opvoedboeken en dokter Spock konden raadplegen, hebben wij nu toegang tot een schat aan informatie. Geen wonder dus dat grootouders soms met verbazing kijken naar hoe wij dat doen. ‘Wij gaven jullie altijd snoep,’ of ‘We lieten jullie altijd een nachtje doorhuilen’ of ‘Jullie waren al met een jaar zindelijk,’ zijn argumenten waar je als jonge ouder niet zo veel tegen in kunt brengen, want zie je leeft nog, en je bent inderdaad zindelijk geworden, toen.

Lees ook: 4 x signalen die duiden op onvrede in je relatie

Het kan dan ook best lastig zijn om grootouders ervan te overtuigen dat sommige dingen nu anders zijn. Bedenk goed waarom die grootouders moeilijk te overtuigen zijn. Zeggen dat wat zij weten achterhaald is, voelt als kritiek. Alsof zij geen goede ouders waren. Wil je hen ervan overtuigen dat je graag wil dat ze anders met jouw kind omgaan, denk dan hier aan:

1.

Maak vooral duidelijk dat je heel blij bent dat ze willen oppassen. De liefde die grootouders voor hun kleinkinderen hebben en het zelfvertrouwen waarmee ze je kind vasthouden is goud waard. Als je je dankbaarheid uitspreekt, voelen opmerkingen over opvoeden minder als kritiek.

2.

Zeg dat je een paar belangrijke regels hebt en vraag of ze je daarmee willen helpen. Noem duidelijk wat jij belangrijk vindt en zeg ook waarom je dat belangrijk vindt. Leg uit dat op de buik slapen echt een risico is bijvoorbeeld of waarom je niet wil dat ze je kind snoep geven of hele druiven.

3.

Durf zelf ook los te laten. Vertrouw erop dat je kind bij de grootouders in goede handen is. Maak desnoods een boekje samen waarin jullie om de beurt iets opschrijven over jouw kind.

Manon Sikkel is psycholoog, kinderboekenschrijfster en heeft zelf vier kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Todays Parent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom het goed is om opa’s en oma’s die oppassen, te leren hoe opvoeden is veranderd
Sluiten