Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 23 jun 2015

Open brief aan Freek en de marketingmeneer van de AH

Fammes Muriel heeft heel wat te stellen met haar drie jonge zonen van 3, 5 en bijna 7. Met jaloerse ogen ziet ze soms toe hoe haar vriendinnen rustig hun cappu drinken terwijl hun meisjes droodlen, kleuren en loomen. Zo niet haar jongens die al Kung Fu Panda-end door de ruimte springen. Geen donder rust in die lijfjes. Tot nu, tot Freek. Freek, je was al leuk maar nu ben je mijn held.

Vanaf de bank in Zuid Afrika kwam Freek een aantal maanden geleden mijn leven binnen. Als je in het buitenland woont is jouw lijntje naar de Nederlandse wereld BVN. De zender voor Nederland en België zendt nagenoeg niets interessants uit behalve DWDD, dus zaten wij elke avond voor de buis voor ons krappe uurtje Nederlandse televisie en werden we bijgepraat door vriend Matthijs over het wel en wee van ons toch wel kekke kikkerland. Met regelmatig vrolijke Freek die ons verblijde met zijn aanstekelijke enthousiasme over de natuur en dierenwereld.

Freek dus. In februari werd ik nog meer fan van ‘m door het fragment waarin hij zijn collega geluidsman Bas even een slang wilde aangeven (‘Ja jij bent even gek’- Bas), net opgediept tijdens een van zijn wilde wereld tochten. Freeks kinderlijke enthousiasme (‘Oh wat kicken, wat vet, kicken, te gek, wat gaaf’) laat kinderen niet onberoerd en het vak bioloog was nog nooit zo populair.

Bekijk hier het fragment >

En alles wat populair wordt en kinderen blij maakt wordt opgemerkt door de Appie. Want met blije kinderen kun je centjes verdienen. Dus zit er al jaren een briljant actie marketing team (ik stel me een marketingmeneer voor, nog niet zo oud. Spijkerbroek en gympjes, maar wel een kicken jasje aan. Beetje boel creatief die broedt en broedt op een nieuwe hit om ons jonge ouders – boodschappers – de Ap in trekken).

Zo accepteerde ik ietwat terughoudend enkele weken geleden (we wonen sinds kort weer in Nederland) op de vraag van het kassameisje ‘Wilt u ook dierenplaatjes’ de kaartjes van Freek. Toen mijn jongens enkele dagen later al Kung Fu Panda-end in de AH tegen het Freekschap aanstruikelden was ik nog steeds niet om. Want drie knuffelslangen en € 15 armer stond ik buiten en voelde ik me toch weer door de creatieve marketingmeneer beetgenomen.

Liefste mama

Gaandeweg besefte ik me en merkte dat de dierenplaatjes van Freek een grote zegen in mijn leven zijn geworden. Ik vat even samen: een tripje naar de Albert Heijn is geen kamikaze actie meer met rondrennende gastjes die niet luisteren. Nee ze willen graag bij de ingang blijven – om kaartjes te vragen bij lieve oma-tjes en jong volwassenen. Ik kan rustig boodschappen doen. Aan het eind bij de kassa staan drie allerschattigste mannetjes met engelengezichtjes te smachten naar mij. ‘Mama, je bent de liefste van de heeeeele wereld – pauze – mag ik nu mijn kaartjes.’

Thuisgekomen geen gestoei, gevecht en gedrein. Geen gevraag om televisie, maar stil aan de keukentafel inplakken, ruilen en lezen. Minuten, kwartieren, zelfs uren lang. ‘Mam, mam, kicken, wat gaaf, mam, zo vet, mam, ik heb de Anaconda!’ Mijn jongens weten meer dan ooit van dieren en de natuur, zijn hun verlegenheid te boven, omdat de drang om kaartjes te krijgen van een vreemde groter is dan de angst om die vreemde aan te spreken.

Stevige knuffel

Ik zet een kopje cappuccino en laat het nog even op mij inwerken. Als ik dan ook besef dat alle hypes weer overgaan, wuif ik die gedachte snel weg. Nog even genieten. Binnenkort boek ik een uitje naar Naturalis of bezoek ik Freek Vonk Live. En hoop ik Freek live tegen het lijf te lopen. Ik geef ‘m dan een stevige knuffel (hij is wel wat gewend met wurgslangen en ander gevaarte om zich heen) en bedank hem voor die paar rustige weken die ik niet snel zal vergeten.

Freek, je bent kicken.

Muriel heeft het maar wat druk met haar jongensgezin. Meer weten over wat jongensmoeder zijn inhoudt? dat lees je hier en hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Open brief aan Freek en de marketingmeneer van de AH
Sluiten