Columns 10 okt 2017 Muriel Oonincx

Open brief aan mijn zonen op Wereldmeisjesdag

Famme’s Muriel heeft drie zonen en ziet ze voor haar ogen veranderen van pluizige puppies die mama aanbidden tot zich loswekende kereltjes met een eigen wil. In de wereld van nu gelden andere normen en waarden en er is maar één persoon die ze werkelijk kan vertellen hoe belangrijk het is op te groeien als een heer. Hun moeder. Op Wereldmeisjesdag

Lieverdjes van me,

Terwijl ik deze brief optik liggen jullie heerlijk te knorren in jullie kamer. De kamer waar ik zelf in opgegroeid ben. Het groen-zwarte 70’s meubilair van mijn stoere kinderkamer als meisje heeft plaatsgemaakt voor steigerhout, natuurlijke tinten en favoriete jongenskleuren op de muur. Jij, nr. 2, ligt arm in arm met je legertje knuffels die je beste vriendjes zijn. Ik zit beneden in de woonkamer en als ik naar links kijk denk ik plots terug aan mijn jeugd. Aan mijn eerste zoenen op de bank van mijn ouders. Mijn broer die de woonkamer binnenkomt wandelen om 01.00 ‘s nachts terwijl ik lig te kussen op de bank met een leuke jongen van school. Twijfelend of hij hem een ram moet verkopen of ons de ruimte geeft om te ontdekken, terwijl hij weer wegloopt.

Lees ook: het opvoeden van aardige kinderen begint bij jezelf.

Eerste vriendje

We hebben het er nu al weleens over met elkaar en dan vragen jullie mij ‘Mama, is papa jouw eerste vriendje?’ waarop ik antwoord dat ik wel vaker verliefd ben geweest, maar nooit zo veel als op papa. Jullie beginnen te giechelen en als ik vraag of jullie al verliefd zijn worden jullie rood en boos en zweren jullie dat dat nóóit gaat gebeuren, behalve op mama dan.

Zij haalde stuk voor stuk deze jongens ons huis in en trok hun broek naar beneden zodat ik ook een blik kon werpen op hun edele delen

Wat ik jullie nog niet vertel is dat ik niet altijd even netjes behandeld ben door mannen die ik in mijn leven ben tegengekomen, maar dat ga ik wel doen in de toekomst. Ik ga jullie vertellen dat ik, toen ik een jaar of 8 was, door vijf buurjongens uit de buurt de bosjes in ben getrokken en dat zij mij uitgekleed hebben om mij in mijn blootje te bekijken. Ik ga jullie ook vertellen dat ik daar geen trauma aan heb overgehouden omdat ik meteen naar mijn papa en mama (opa en oma) ben gelopen en ze het heb verteld. Oma reageerde op de meest briljante manier denkbaar, want zij haalde stuk voor stuk deze jongens ons huis in en trok hun broek naar beneden, zodat ik ook een blik kon werpen. Het deed me niets en ook zo veel, want we stonden weer gelijk.

Meisje met zelfvertrouwen

Omdat oma en opa mij altijd geleerd hebben dat ik het waard ben om goed behandeld te worden, dat ik mijn eigen beslissingen kan maken en me niet moet laden verleiden door groepsdruk, ben ik uitgegroeid tot een jonge en nu volwassen vrouw met eigen kindjes die altijd een groot gevoel van eigenwaarde en dosis zelfvertrouwen heeft gehad. Zelfs toen mijn tien jaar oudere vriendje me in zijn auto voor deze zelfde voordeur probeerde te ‘dwingen’ dingen te doen die ik (nog) niet wilde, wist ik mijn grens. ‘Het is uit, jij bent mij niet waard. Dit was het. Dag P.’ Zelfs toen in de lokale kroeg – waar jullie over een jaar of tien staan – werd beweerdd door een ex-vriendje dat ‘ie hét met mij had gedaan terwijl ik nog maagd was. Ik liep later op hem af en zei tegen overstaan van zijn vrienden: ‘Als wij hét hebben gedaan, dan moet het wel zo slecht zijn geweest, want ik kan me er niks van herinneren.’ Ik besef me dat het mijn ouders zijn die mij dit geleerd hebben. Ik sta mijn mannetje.

Geen dochters, maar zonen

Ik heb alleen geen dochter(s) om ze zelfvertrouwen te geven. Om ze deze lessen en normen en waarden op over te brengen. Ik heb drie ventjes. Mijn drie musketiers. En ookal kan ik me er nu nog helemaal niks bij voorstellen als ik naar jullie slapende lijfjes en engelengezichtjes kijk; jullie groeien snel genoeg uit tot grote kerels met gierende hormonen en behoeftes. Als ik één missie heb in het leven dan is het wel jullie bij te brengen respectvol om te gaan met de meisjes en vrouwen die op jullie pad gaan komen.

We gaan HET gesprek hebben met elkaar

Ik ga ook niet roomser dan de paus zijn. We gaan ook HET gesprek hebben met elkaar. Gisteren vroeg jij, mijn benjamin, wat neukuh was. Je broers wisten het wel. ‘Dat doe je als je verliefd bent op elkaar’ En dat klopt als een bus, alleen gebruik ik daar liever een andere benaming voor en dat weten jullie nu. Vrijen is het woord en dat doe je met een meisje dat je heel, heel erg leuk vindt en die het zelf ook wil. Dat heeft te maken met respect.

Respect betekent voor ons ‘meisjes’ dat je niet liegt, dat je onze grenzen leert kennen en ze respecteert, dat je je een beetje als een heer gedraagt, want de wereld mag dan veranderd zijn, nog steeds willen we op een voetstuk staan. En als jullie dan in diezelfde kroeg staan waar ik 25 jaar geleden stond en je baalt dat je een meisje niet helemaal kan krijgen, dan heb ik mijn taak volbracht als je tegen je maten zegt: ‘Het is uit en nee we hebben het niet gedaan, want daar was ze nog niet aan toe.’

Wereldmeisjesdag 11 oktober

PS. Het is vandaag Wereldmeisjesdag om stil te staan bij de rechten van meisjes, ze te erkennen ente verbeteren. De Verenigde Naties (VN) hebben 11 oktober tot Wereldmeisjesdag verklaard en werken samen met Plan Nederland. Plan wil met de campagne ‘Girl Power’ aandacht vragen voor meisjes in de hele wereld. Giovanca geeft een exclusief concert in Paradiso en over de hele wereld nemen 500 meisjes belangrijke maatschappelijk posities in. Van burgemeester van Parijs in Frankrijk tot baas van Accenture in Nederland. Voor slechts 5 euro geef jij meisjes een dosis Girl Power.
Help mee!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Open brief aan mijn zonen op Wereldmeisjesdag
Sluiten