Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 4 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Open brief aan rapper Boef van een moeder met drie jongens die naar hem opkijken

De ophef rondom rapper Boef die op Snapchat een aantal hulpvaardige meiden kechs noemde, houdt de gemoederen flink bezig. Zo ook in huize Muriel, waar haar drie zoontjes dagelijks naar rappers luisteren en ze bewonderen om hun doezoes en tonnen.

‘Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton.’ ‘Mammm, mama, mam, wat is doezoe? En een ton?’ Mijn jongens hebben weer eens Sonos gehyjacked. In de favorieten-lijst van mijn oudste van 9 staan louter hits van Boef en Lil’ Kleine. Ik leg ze uit – na eerst doezoe gegoogled te hebben – dat het gaat om duizend euro en honderdduizend euro. Ja, en dan met 220 op de dash in een dikke auto rappen over het goude leven dat ze hebben. ‘Dus hij is miljonair?’ ‘Ja schatje, eerst was hij een boef en toen werd hij rapper en ging hij zichzelf Boef noemen.’

Rappers, YouTubers, vloggers

‘Whaaa dat wil ik ook wel. Dan koop ik een PS4, mama.’ Het moge duidelijk zijn dat de aantrekkingskracht van het leven van rappers, YouTubers, vloggers en bloggers nogal groot is op de jeugd. En mijn jeugd in de vorm van drie heerlijke ventjes van 6, 7 en 9 vindt het maar wat gaaf, wat al die gasten doen op het internet. Mijn 9-jarige hangt tegen een eigen iPhone (een oudje, dat wel) aan, nu hij steeds zelfstandiger wordt. Alledrie hebben ze wel al een eigen iPad om games op te spelen en op YouTube filmpjes te kijken van Dylan Haegens, gamers en zo weten ze al zo jong waar ze moeten zijn op sociale media. Mijn 7-jarige weet precies wat likes zijn, ze doen snapchat met de oppas en voor ik het doorheb vinden ze hun weg met gemak naar hun grote helden.

LEES OOK: 9 vaardigheden die alle jongensmoeders gewoon moeten bezitten.

Open brief aan rapper Boef

En daarom schreef ik een kort open briefje aan Boef. Van een moeder met jongens, die over een tijdje meisjes op een andere manier gaan bekijken dan zoals het nu door ze omschreven wordt, want meisjes zijn nu nog stom. Omdat het meisjes zijn. Duh.

Boef,

Weet jij eigenlijk wel waar je mee bezig bent? Je hebt van je doezoe een ton gemaakt en pocht er zelfs mee dat je miljonair bent. Het zei je gegund. Liever ‘op het rechte pad’ succesvol zijn en met je talenten miljonair worden, dan als crimineel je geld bij elkaar jatten en roven. Maar Mr. miljonairtje. Met dat geld en de roem hoef je maar een kleine prijs te betalen en dat is tweeledig.

Aan de ene kant heb je verdomme respect te hebben voor diegenen die je uiteindelijk miljonair gemaakt hebben en dat zijn de jonge meiden die je cool vinden en je raps luisteren en downloaden. Die je YouTube kanaal laten ontploffen. Die je op handen dragen. En of ze nu een crush op je hebben of niet. Artiesten, zangers, acteurs krijgen te maken met groupies, met bedremmelde meisjes die fan zijn en stiekem dromen van een avondje aandacht van jou. Het zijn opgroeiende meisjes. Behandel ze met respect.

En ten tweede heb je te maken met jongetjes zoals mijn zoontjes die je volgen en je hits nazingen. Die denken dat je met rappen, zingen en vloggen succesvol kunt worden. Als zij van jou leren dat het normaal is om vrouwen te behandelen als grofvuil en ze neer te halen met respectloze woorden, dan gaan ze dat normaal vinden. En het enige wat jij hoeft te doen is een beetje de boef uit te hangen, streetwise liedjes te schrijven en op te treden. Met je bad guy imago is helemaal niet zo veel mis, maar met je gedrag des te meer. Jij hebt van je doezoe een ton gemaakt en nu een millie. Neem er een paar lesjes etiquette van. Daar knap je van op.

beeld: Slaaptekort – Boef

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open brief aan rapper Boef van een moeder met drie jongens die naar hem opkijken
Sluiten