Janne Vogel
Janne Vogel Kids 18 april 2018

Heftig: deze open brief van een moeder aan een appende chauffeur laat ons even slikken

Journaliste Hester Zitvast schreef maandagochtend een open brief op de website Vrouw.nl, waar wij behoorlijk stil van werden. Ze richtte de brief aan een onbekende vrachtwagenchauffeur, en dat deed ze niet voor niets.

Hester zat met haar dochter Belle (4) in de auto, toen er iets heel engs gebeurde. Met de open brief wil ze de vrachtwagenchauffeur laten weten hoe erg ze is geschrokken. En dat begrijpen we maar al te goed.

Open brief

Ze begint de brief met een gezellige anekdote: Belle wilde graag een keertje in een tent slapen en kon die ochtend vrijwel nergens anders over praten. De zon scheen ondertussen en het duo had zin in de dag. Ook in de auto op weg naar school was de tent ‘hot topic’. Tot date ene moment. ‘We waren al bijna bij school en reden op een vrij drukke tweebaansweg toen ik je zag. Je reed met je imposante slagschip voor een deel op míjn weghelft. Je was al zo dichtbij en in een split second keek ik naar het fietspad naast me waar altijd talloze kinderen fietsen. Ik kon niet uitwijken. Althans, niet zonder een afschuwelijk ongeluk te veroorzaken. Ik toeterde, heel hard, misschien wel vijf of zes keer. Je keek op. Van je telefoon. En je trok je stuur recht. Net op tijd.’

De telefoon

‘Net op tijd, voordat je mij en mijn dochter dood had gereden’, vervolgt Hester haar brief. ‘Want dat was gebeurd.’ Ze schrok zich dood en schrijft dat ze de chauffeur op Twitter de ergste dingen heeft toegewenst. Puur omdat ze íets moest met haar emoties.

Ook schrijft ze over het appgesprek. Want ja, de chauffeur zat – zoals veel te veel mensen deze dagen – op zijn telefoon. ‘Misschien appte je je moeder wel. Iets als ‘Sterkte met de operatie vandaag mam, ik houd van je en kom vanavond bij je op bezoek‘. Of wenste je je zoon succes met zijn rijexamen. Of stuurde je je vrouw dat je haar na twintig jaar huwelijk nog steeds de allermooiste vindt.’ Ze laat weten dat ze hem écht niet meteen een slecht mens vindt, maar dat ze wel van mening is dat hij voortaan iets beter moet nadenken. Dan zou de ochtend namelijk compleet anders zijn verlopen, voor hen allebei.

De schrik

‘Je reed in de spits, in een dorp waar de week weer begon. Waar kinderen naar school fietsten en mensen naar hun werk gingen. Waar plannen werden gemaakt voor morgen, voor volgende week of deze zomervakantie. En jij had met jouw ene appje aan zulke plannen een rigoureus einde kunnen maken.’

Prachtig verwoord, maar o zo vreselijk. Wij staan nog te shaken.
Lees de hele open brief hier.

Reageer op artikel:
Heftig: deze open brief van een moeder aan een appende chauffeur laat ons even slikken
Sluiten