Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 3 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: mensen die extravert zijn, zijn een stuk gezonder

We hebben allemaal onze eigen routine en levensstijl. Maar wist je dat je eetgewoonten voor een groot deel worden bepaald door je karakter? Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen die open minded en extravert zijn, meer groenten en fruit eten.

Big Five

Voor het onderzoek werd gekeken naar het voedingspatroon van meer dan 1000 jongeren tussen de 17 en 25. Ze moesten allemaal een Big Five persoonlijkheidstest doen. De vijf punten die daarmee gemeten worden zijn het open staan voor nieuwe ervaringen, zorgvuldigheid, extraversie, service gerichtheid naar anderen en emotionele (in)stabiliteit. Daarna werd een groep aangewezen om 21 dagen een eetdagboek bij te houden; de anderen moesten dit voor 13 dagen doen.

Proefpersonen die meer open stonden voor nieuwe ervaringen aten 4,5 keer zoveel fruit en groenten per week dan anderen. Ook aten ze minder vaak ongezond eten als chips of patat.

Ook extraverte personen aten meer fruit en groente, maar de open minded mensen het meeste.

Effect van gedrag

Er is hiermee vooral een opvallende link gevonden, geen direct oorzaak-gevolg verband. Maar het laat wel zien dat gedrag effect kan hebben op bepaalde keuzes.

Een verklaring zou namelijk kunnen zijn dat mensen die graag nieuwe ervaringen willen opdoen, dat ook met eten hebben, vertelt professor Tamlin Conner. Door hun karakter zijn ze meer geneigd om nieuwe groenten en fruit te proeven.

LEES OOK: Een heet bad is net zo gezond als een uur sporten

Andersom

Wat ook nog mogelijk is, is dat doordát je een bepaalde hoeveelheid fruit eet, je je daardoor fitter en gemotiveerder voelt. En dat past weer heel goed bij extravertheid.

Zelf proberen

Maar als je gezonder wil leven, hoe moet je dan als een open, extravert persoon eten? ‘Dat is lastig, want we weten niet wat dat menu precies is. Probeer je in ieder geval meer open te stellen, probeer vooral nieuwe dingen die je normaal niet zo snel zou eten. Ga naar de winkel of een restaurant en kies eens iets anders dan je gewend bent. Dat zal je goeddoen,’ legt Conner uit.

Als je dit een tijdje volhoudt, neem je op een gegeven moment een aantal dingen over in je persoonlijkheid. Dat ‘avontuurlijk’ eten zou ervoor kunnen zorgen dat je uiteindelijk wat vaker in het diepe durft te springen.

Gezond eten is natuurlijk sowieso het beste dat je ooit kunt doen. Daarom hier 11 gezonde lente-snacks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: mensen die extravert zijn, zijn een stuk gezonder
Sluiten