Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 27 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Open mondgedrag is niet alleen schadelijk voor kinderen, ook voor jou

Normaal adem je door de neus, maar er zijn ook veel mensen die zich aanwennen om door de mond te ademen. Vaak is open mondgedrag een gewoonte geworden, misschien wel nadat je voor langere tijd verkouden bent geweest in je kinderjaren.

Ademen je neus is een stuk gezonder, daarom wordt het ook aangeraden om bij kinderen open mondgedrag af te leren. Waarom is ademen door je mond een stuk schadelijker? Dat zit zo:

Door open mondgedrag krijg je minder zuurstof

Mensen die door hun mond ademhalen krijgen 60% minder zuurstof binnen dan mensen die door hun neus ademhalen.

De lucht wordt niet gefilterd

Door je neus ademen zorgt ervoor dat de buitenlucht op de juiste vochtigheid en temperatuur wordt gebracht. Het slijmvlies in je neus reinigt kleine stofdeeltjes, grotere deeltjes worden door de neusharen tegengehouden. Bij het ademen door de mond wordt de lucht niet gefilterd, waardoor je weer meer kans hebt op infecties van de luchtwegen.

Het slijm in de neus hoopt zich op

Als je niet door je neus ademt, wordt het slijm in je neus niet naar achteren ‘gezogen’, maar hoopt het zich op in je neus. Daar kunnen bacteriën weer gaan groeien, waardoor het neusslijmvlies en de afvoergangen op en verstopt raken. De holten kunnen bacteriën niet kwijt via de neus, waardoor verkoudheid kan ontstaan.

Open mondgedrag bij je kind: alles wat je erover moet weten

Je slikt minder vaak

Als je door de mond ademt, gebruik je onder andere de tongspier en andere spieren in en rondom de mond verkeerd, daardoor kan een foute slik ontstaan. Dat kan weer op lange termijn invloed hebben op de stand van het gebit. Als je door je neus ademt, slik je vaker (gemiddeld 150 keer per uur!) en heb je minder kans op oorontsteking (de lucht in het middenoor wordt vaker ververst).

Je hebt meer kans op slechte adem

Door het ademen door je mond, drogen je slijmvliezen en je tandvlees uit, dat kan weer leiden tot ontstekingen én een slechte adem.

Reden genoeg om jezelf af te leren door je mond te ademen! Krijg je dit zelf niet voor elkaar? Dan kun je altijd met je huisarts overleggen, hij kan je doorsturen naar een logopedist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Open mondgedrag is niet alleen schadelijk voor kinderen, ook voor jou
Sluiten