Redactie
Redactie Mind september 11, 2014

Huiselijk geweld: deze hashtags zorgen voor ontroerende verhalen

Huiselijk geweld. Een onderwerp dat niet vaak aangesneden wordt, of eigenlijk, niet aangesneden dúrft te worden. Na aanleiding van bewakingsbeelden die afgelopen week online gingen, waarin American Football-speler Ray Rice zijn vrouw Janay sloeg, doken er vragen op. En hashtags.

Janay en Ray Rice zijn inmiddels ‘gelukkig’ getrouwd, wat wel wat vraagtekens zette bij het hele verhaal. ‘Waarom?’. ‘Waarom ging ze niet weg?’. Schrijver Berverly Gooden is zelf fysiek misbruikt door haar man en kwam aanzetten met de hashtag #WhyIStayed. Ze gelooft in de kracht van gedeelde ervaringen. Hierdoor zouden meer mensen geneigd zijn hun verhaal te delen over huiselijk geweld. En dat gebeurde. Het werkte en als snel volgde er hartverscheurende verhalen van slachtoffers, plus nog een hashtag: #WhyILeft. De twee hebben elk hun eigen kant en worden door velen gezien als eye-openers.

De feiten achter huiselijk geweld in Nederland

Nederland telt tegenwoordig zo’n 200.000 slachtoffers per jaar van ernstig huiselijk geweld. Onder huiselijk geweld verstaan we fysieke of psychische mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Schokkend: van de gehele Nederlandse bevolking is 45% van de mensen tussen de 18 en 70 jaar ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Maar liefst een derde wordt maar gemeld bij de politie. Door angst en schaamte durven niet nog meer slachtoffers zich aan te geven.

Bekijk hieronder een de hashtags en hun verhalen en besef dat je nooit zomaar kunt oordelen over iemands relatie.

Zou jij zou open en bloot durven praten over een onderwerp als dit? Wij zijn benieuwd naar je mening.

Reageer op artikel:
Huiselijk geweld: deze hashtags zorgen voor ontroerende verhalen
Sluiten