8 x waarom opgroeien met huisdieren belangrijk is

Naast het feit dat opgroeien met huisdieren super gezellig is, hebben huisdieren ook een positieve impact op de opvoeding van je kind.

Honden, katten, konijnen, cavia’s maar zelfs lieveheersbeestjes en wandelende takken, probeer je maar eens te herinneren hoeveel fascinatie je als kind vroeger voor dieren had. Bij het opgroeien met huisdieren komen een aantal voordelen bij kijken.

1. Kinderen met huisdieren zijn minder angstig en teruggetrokken

Als kinderen moeten huilen of zich overweldigd voelen, komen huisdieren vaak bij hun liggen. Kinderen die steun krijgen van hun huisdier schijnen minder angstig en teruggetrokken te zijn.

2. Ze leren kinderen verantwoordelijk te zijn

Als je een huisdier hebt leren kinderen eigenlijk automatisch omgaan met de verantwoordelijkheid voor meer dan alleen zichzelf. Zo kun je taken geven aan je kinderen die te maken hebben met je huisdier. Positieve feedback geven op afgeronde taken zorgt voor een boost in zelfvertrouwen.

3. Huisdieren zijn goed voor je gezondheid

Uit verschillende onderzoeken naar het effect van huisdieren op mensen met psychische en/of lichamelijke problemen blijkt dat mensen met een huisdier zich gelukkiger te voelen en gezonder te zijn. Ook blijkt dat kinderen met dieren minder gevoelig zijn voor binnenshuis allergenen als huisstofmijt.

LEES OOK: Waarom huisdieren ervoor zorgen dat je kind beter wordt in lezen

4. Ze helpen social vaardigheden te ontwikkelen

Net als mensen hebben dieren aandacht en genegenheid nodig. Door te leren omgaan met huisdieren kunnen kinderen leren omgaan met vreemden en andere kinderen.

5. Ze helpen kinderen geduldig te zijn

Huisdieren kunnen veel van je geduld vragen. Het krabben, kauwen en spullen stuk maken van huisdieren kan kinderen leren om zich in te houden en niet de hond te straffen voor iets waarvan het beest niet door heeft hoe erg het is.

6. Motivatie voor een gezonde levensstijl

Het uitlaten van huisdieren leert je kind niet alleen leiderschapskwaliteiten, maar zorgt ook voor een gezonde levensstijl. Mensen met een hond lopen bijvoorbeeld gemiddeld 300 minuten per week, terwijl mensen zonder hond maar 168 minuten lopen per week.

LEES OOK: Oh boy: dit is waarom je je kinderen nooit alleen moet laten met de huisdieren

7. Ze zorgen voor binding

Een huisdier is vaak de focus van gezinnen om activiteiten samen te doen. Zo neemt iedereen bijvoorbeeld de hond mee voor een wandeling, gaat op de grond liggen en spelen en verzorgd het huisdier ook.

8. Huisdieren zijn je beste vriend

Huisdieren zijn er altijd voor je, loyaal, enthousiast en bieden onvoorwaardelijke liefde waarbij je altijd thuis wil komen.

Reageer op artikel:
8 x waarom opgroeien met huisdieren belangrijk is
Sluiten