Redactie
Redactie Persoonlijk 27 jun 2014

Opkomst van de fulltime vader

Waar een aantal jaar geleden ‘rijkdom’ symbool stond voor luxe auto’s, peperdure horloges en chique villa’s is die betekenis flink achterhaald. Mensen neigen naar een ‘normaal’ huis, een afgeronde studie en financiële zekerheid. En steeds meer mannen blijven ook deels of zelfs fulltime thuis om voor de kinderen te zorgen. Entree de thuisblijfvader!

Van fulltime moeder naar fulltime vader

Vrouwen maken carrière binnen bedrijven waar mannen overheersen. Mannen daarentegen, zien kansen in branches waar vrouwen de overhand hebben. Iets wat bij de vorige generatie nooit speelde. Ook zien we een opkomst van de fulltime vader; vaders die hun baan kwijt zijn geraakt of waarvan hun partner een goed betaalde baan heeft. Onderzoek wijst uit dat vaders de afgelopen tijd steeds meer betrokken zijn geraakt bij het opvoeden van hun kinderen. Bewust. Vaders willen er voor de kinderen zijn, honderd procent.

De huisvader

De vaders van nu besteden meer tijd aan het huishouden en zeggen steeds vaker dingen als ‘ik hou van je’. ‘Het verlangen van een man om een family man te zijn in de eenentwintigste eeuw, is wat het verlangen in de vorige eeuw was om als vrouw een carrière op te bouwen, zo stelt Dr. Warren Farrell in zijn boek Father and Child Reunion. Een verklaring van deze family man zou kunnen zijn dat hun eigen vaders veel minder betrokken zijn geweest bij de opvoeding. Vader werkte, moeder was er voor de kinderen.

Fifyfifty

Dat vrouwen steeds vaker buitenshuis zijn gaan werken, betekent niet automatisch dat ze niets meer in het huishouden doen. Zo blijkt dat wij maar liefst 70% van de huishoudelijke taken op ons nemen. Mannen denken hier overigens iets anders over. Zij zien het als fiftyfifty.

Dadpreneur

Maar niet alle fulltime vaders zitten helemaal zonder baan. Door de vooruitgang van technologische ontwikkelingen, hebben we meer vrijheid als het gaat om het uitkiezen van werkplekken. Steeds meer vaders kiezen er dan ook voor om vanuit huis te werken, als de mogelijkheid zich aanbiedt. De dadpreneur is geboren.

Al zijn de huisvaders in opkomst, het feit blijft wel dat het zelfvertrouwen van mannen nog een flinke boost nodig heeft. Wij weten wel beter, want eigenlijk zijn we een beetje verliefd op de fulltime vader. Daarom 11 redenen waarom wij houden van de fulltime vader:

1. Laten we duidelijk zijn. Een man achter de kinderwagen is gewoon belachelijk sexy
Is het je trouwens al opgevallen dat 90% van de vaders met één hand de kinderwagen voortduwen?

2. Als fulltime vader verdien je net zoveel credits voor het runnen van een huishouden als het hebben van een fulltime baan

3. Fulltime vaders stoppen veel meer liefde in het klaarmaken van eten
Wij zijn nog weleens geneigd om alles binnen vijf minuten op tafel te krijgen.

4. De kleren die fulltime vaders voor hun dochters uitkiezen die dag, zien er erg ravissant uit
Het gevolg is wel dat ze het liefst iedere dag zo naar school gaat en iedereen vraagt wie haar heeft aangekleed. Cute.

5. Hetzelfde geldt voor de haardracht

6. Ze gaan er ‘s nachts uit
Ook niet fulltime vaders doen dit, overigens.

7. Ze gaan zonder ook maar enige vorm van stress de deur uit
Of het nou gaat om één kind gaat of drie. Er is geduld aanwezig. Misschien doen wij toch iets fout?

8. Onderzoek wijst uit dat 75% van de mannen het vaderschap als belangrijkste baan zien

9. Kinderen vervelen zich geen moment bij fulltime vaders
Als ze geen zin meer hebben om te tekenen, bouwen ze wel een boomhut of iets dergelijks.

10. Ze luisteren naar hun kinderen en stellen ze op hun gemak
Kinderen zijn toch vaak geneigd om met emoties naar hun moeder te gaan. Anno 2014 is daar de super hero dad die alle problemen oplost.

11. Ook al speelt het moederinstinct vanaf het moment dat vrouwen zwanger zijn en voelen moeders alles haarfijn aan…
De fulltime vader is van weergaloze kwaliteit. Het moederinstinct zal altijd blijven, maar de fulltime vader neemt wel degelijk een grote rol over. Ze vinden het prima. Zolang ze maar niet als moeder worden gezien. Hulde aan alle fulltime vaders. Maar…’No Mr. Mom, please.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Opkomst van de fulltime vader
Sluiten